Vánoční cukroví: Arašídové košíčky s čokoládou

arašídové cukroví

Vánoce už jsou za rohem, takže je nejvyšší čas začít připravovat nějaké to vánoční cukroví. Arašídové bochánky si můžete připravit i hodně dopředu, protože nenaplněné košíčky vydrží i několik týdnů. Naplněné vydrží až týden, takže je můžete dodělávám postupně a pořád tak mít čerstvé laskominy.

Jak tahle vánoční dobrota vznikla?

Miluju arašídové máslo, což mě přivedlo na nápad udělat vánoční cukroví s kombinací arašídů a čokolády. Výsledkem je bochánek s nádechem burských oříšků a lahodnou čokoládovou špičkou, která láká k nakousnutí.

Na 50 kousků si připrav:

Těsto:

90 g arašídů (dají se použít i solené)

90 g másla

50 g cukru (1/2 hnědý, 1/2 bílý)

1 vejce

1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

130 g hladké mouky

3/4 čajové lžičky jedlé sody

1/2 čajové lžičky soli (vynechej, pokud použiješ slané arašídy)

Čokoládový krém:

1 tabulka čokolády

1 smetana ke šlehání

arašídové cukroví
Vyzkoušejte nejlepší vánoční cukroví – arašídové košíčky.

Jak na těsto na arašídové cukroví?

  1. Předehřej si troubu alespoň na 200 °C.
  2. Arašídy rozprostři na plech a dej na chvilku do trouby opražit. Bude to max 5 minut, ale spíš míň. Měly by jen lehce zezlátnout.
  3. Nasyp je do food procesoru a rozmixuj na drobky. Pokud máš výkonný mixér, tak můžeš mixovat až do konzistence arašídového másla, ale není to nutné.
  4. Celé to nech chvíli zchladnout – nesmí to být ani horké, ani úplně studené, až tam budeš dávat máslo.
  5. Do vlažné směsi přidej na kousky nakrájené máslo a extrakt a promixuj.
  6. Pak přidej vejce a opět mixuj.
  7. Do misky vedle si dej všechny suché ingredience a promíchej je, ať v něm nemáš hrudky soli a sody.
  8. Tuhle směs pak postupně přidávej do vlhkého základu. Výsledkem by mělo být lehce lepivé a jemné těsto.

Jak na pečení arašídových košíčků?

  1. Lžičkou si odkrajuj menší kousky těsta, ze kterým potom v rukou formuj kuličky – dáš si ho mezi dlaně a válíš. Pokud se těsto lepí, tak si dlaně lehce navlhči.
  2. Hotové kuličky dávej do malých papírových košíčků a ty rovnou na plech. Mělo by to vyjít zhruba na 50 malých kousků.
  3. Než je dáš do vyhřáté trouby, tak do kuliček udělej prstem důlky pro náplň. Stačí prostě prstem promáčknout kuličku do 3/4.
  4. Pečou se něco mezi 10-20 minutami, podle výkonu tvojí trouby.
  5. Po vyndání zkontroluj, jestli v kuličkách zůstaly důlky. Pokud ne, tak je ještě teplé promáčkni kulatým koncem držadla vařečky. Pozor, ať je nepropícheš moc, aby pak náplň spodem nevytékala.
  6. Před plněním je nech úplně vychladnout.

Jak připravíš čokoládový krém?

  1. Čokoládu si nasekej na na menší kusy a dej stranou.
  2. Smetanu ke šlehání si nalij do malého kastrůlku a dej na plotýnku. Zahřívej ji, dokud se nezačne vařit.
  3. Pak ji sundej z plotýnky a nasyp do ní nasekanou čokoládu. Zakryj pokličkou a nech alespoň 5 minut odležet.
  4. Potom si vezmi vidličku a čokoládu se smetanou promíchej, dokud se nerozpustí všechny hrudky.
  5. Nech krém úplně vychladnout, ideálně až do druhého dne.
  6. Před plněním krém vyšlehej elektrickou metličkou nebo šlehačem.
  7. Krásnou čokoládovou čepičku vytvoříš pomocí plnícího pytlíku (třeba silikonový) a zdobící špičky.
arašídové cukroví
Arašídové cukroví udělá parádu.

Pár tipů na závěr:

  • Naplň bochánky alespoň den dopředu, aby stihly trochu změknout (čím déle je skladuješ, tím jsou tvrdší).
  • Suché košíčky neskladuj v lednici. Mohly by navlhnout a začít plesnivět.
  • V nenaplněné košíčky vydrží až měsíc.

Taky se  už tak těšíš na Vánoce? Tak vyzkoušej recept na vánočku, jak ji dělávala moje babička.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *