Vánoce už jsou za rohem, takže je nejvyšší čas začít připravovat nějaké to vánoční cukroví. Arašídové bochánky si můžete připravit i hodně dopředu, protože nenaplněné košíčky vydrží i několik týdnů. Naplněné vydrží až týden, takže je můžete dodělávám postupně a pořád tak mít čerstvé laskominy.
Jak tahle vánoční dobrota vznikla?
Miluju arašídové máslo, což mě přivedlo na nápad udělat vánoční cukroví s kombinací arašídů a čokolády. Výsledkem je bochánek s nádechem burských oříšků a lahodnou čokoládovou špičkou, která láká k nakousnutí.
Na 50 kousků si připrav:
Těsto:
90 g arašídů (dají se použít i solené)
90 g másla
50 g cukru (1/2 hnědý, 1/2 bílý)
1 vejce
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
130 g hladké mouky
3/4 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli (vynechej, pokud použiješ slané arašídy)
Čokoládový krém:
1 tabulka čokolády
1 smetana ke šlehání

Jak na těsto na arašídové cukroví?
- Předehřej si troubu alespoň na 200 °C.
- Arašídy rozprostři na plech a dej na chvilku do trouby opražit. Bude to max 5 minut, ale spíš míň. Měly by jen lehce zezlátnout.
- Nasyp je do food procesoru a rozmixuj na drobky. Pokud máš výkonný mixér, tak můžeš mixovat až do konzistence arašídového másla, ale není to nutné.
- Celé to nech chvíli zchladnout – nesmí to být ani horké, ani úplně studené, až tam budeš dávat máslo.
- Do vlažné směsi přidej na kousky nakrájené máslo a extrakt a promixuj.
- Pak přidej vejce a opět mixuj.
- Do misky vedle si dej všechny suché ingredience a promíchej je, ať v něm nemáš hrudky soli a sody.
- Tuhle směs pak postupně přidávej do vlhkého základu. Výsledkem by mělo být lehce lepivé a jemné těsto.
Jak na pečení arašídových košíčků?
- Lžičkou si odkrajuj menší kousky těsta, ze kterým potom v rukou formuj kuličky – dáš si ho mezi dlaně a válíš. Pokud se těsto lepí, tak si dlaně lehce navlhči.
- Hotové kuličky dávej do malých papírových košíčků a ty rovnou na plech. Mělo by to vyjít zhruba na 50 malých kousků.
- Než je dáš do vyhřáté trouby, tak do kuliček udělej prstem důlky pro náplň. Stačí prostě prstem promáčknout kuličku do 3/4.
- Pečou se něco mezi 10-20 minutami, podle výkonu tvojí trouby.
- Po vyndání zkontroluj, jestli v kuličkách zůstaly důlky. Pokud ne, tak je ještě teplé promáčkni kulatým koncem držadla vařečky. Pozor, ať je nepropícheš moc, aby pak náplň spodem nevytékala.
- Před plněním je nech úplně vychladnout.
Jak připravíš čokoládový krém?
- Čokoládu si nasekej na na menší kusy a dej stranou.
- Smetanu ke šlehání si nalij do malého kastrůlku a dej na plotýnku. Zahřívej ji, dokud se nezačne vařit.
- Pak ji sundej z plotýnky a nasyp do ní nasekanou čokoládu. Zakryj pokličkou a nech alespoň 5 minut odležet.
- Potom si vezmi vidličku a čokoládu se smetanou promíchej, dokud se nerozpustí všechny hrudky.
- Nech krém úplně vychladnout, ideálně až do druhého dne.
- Před plněním krém vyndej z lednice a nech pár minut odstát, aby nebyl tak tuhý.
- Potom ho vyšlehej elektrickou metličkou nebo šlehačem do úžasně krémové konzistence.
- Krásnou čokoládovou čepičku vytvoříš pomocí plnícího pytlíku (třeba silikonový) a zdobící špičky.

Pár tipů na závěr:
- Naplň bochánky alespoň den dopředu, aby stihly trochu změknout (čím déle je skladuješ, tím jsou tvrdší).
- Suché košíčky neskladuj v lednici. Mohly by navlhnout a začít plesnivět.
- V nenaplněné košíčky vydrží až měsíc.
- Čokoládový krém je univerzální, takže se dá použít do různých dortů a dalších mňamek. Já jsem ho použila například na palačinkový dort.
Taky se už tak těšíš na Vánoce? Tak vyzkoušej recept na vánočku, jak ji dělávala moje babička.