Vytvoř letos pro svou drahou polovičku jednoduchý a efektní valentýnský dárek. Čokoládová bomba ve tvaru srdce na přípravu domácí horké čokolády ji nenechá chladnou. Láska přece prochází žaludkem a trocha tepla v téhle kose taky není k zahození.
Skoč rovnou na to, co tě zajímá:
- Potřebné ingredience
- Výběr čokolády
- Jednoduché temperování čokolády
- Temperování čokolády podle Ann Readon
- Příprava čokoládové bomby
- Plnění bomby
Co budeš na potřebovat čokoládovou bombu?
- 100 g čokolády na vaření Fin Carré
- instantní horkou čokoládu nebo Granko
- mini marshmallow (koupila jsem v Marks & Spencer)
- zdobení srdíčka a sněhové vločky (mají například na Ozdob dort)
- 10 g bílé čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
Pozn: tohle množství čokolády vyjde na 2-3 čokoládové bomby.
Na dohotovené horké čokolády:
- horké mléko (ideálně plnotučné)
- šlehačku ve spreji
- další mini marshmallow a cukrové zdobení
Jak vybrat čokoládu na čokoládové bomby?
Aby čokoládové bomby správně držely tvar a nerozpouštěly se v pokojové teplotě, tak na jejich přípravu musíš temperovat čokoládu. Zní to sice honosně, ale s dobrou čokoládou (už temperovanou) to nemusí být žádný zápřah a zvládneš to i s pomocí mikrovlnky. Na videu dole se najdeš jednoduchý postup temperování čokolády pomocí mikrovlnky. V podstatě jde hlavně o výběr správné čokolády, která už temperovaná je, a potom jí rozpustit tak, aby se nezahřála příliš a nepřestala „být temperovanou“.

Jak na jednoduché temperování čokolády?
- Čokoládu nasekej nebo nastrouhej na hrubém struhadle a dej do plastové mističky, která je vhodná do mikrovlnky.
- Mističku s čokoládou dej do mikrovlny a ohřívej 20 s. Vyndej ji a lžičkou dobře promíchej.
- Opakuj 20 s ohřívání a promíchávání, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
Celou teorii ohledně temperování čokolády + další postupy, jak temperovat čokoládu najdeš na videu od Ann Readon z YouTube kanálu How to cook that (dostupné v angličtině).
Temperování čokolády podle Ann Readon:
Jak připravit čokoládovou bombu?
- Rozehřej a temperuj si 3/4 čokolády podle návodu výše a naplň s ní formičky srdcového tvaru. Čokoláda po stěnách musí být dostatečně silná, aby při vyndávání z formičky nepopraskala a zároveň ne moc tlustá, aby se správně rozpouštěla. Zkus se orientovat podle fotky neuzavřené bomby.
- Čokoládové „skořápky“ dej vychladit do lednice, aby pořádně zatuhly. Pokud je tvoje čokoláda správně temperovaná, tak by měly ztuhnout i venku, ale v lednici to je daleko rychlejší.
- Vytvrdnutá srdíčka vyndej z lednice a opatrně z nich sundej silikonové formičky. Pokud by ti při vyndávání srdíčko začalo křupat, tak přidej na jeho vnitřní stěny další vrstvu temperované čokolády.
- Připravené čokoládové skořápky si dej na malé prkýnko a naplň je.
- Ustřihni si čtverečky pečícího papíru, které jsou o trochu větší než tvoje formičky. Budeš potřebovat 1 na každou bombu.
- Odloženou 1/4 čokolády temperuj (podle návodu výše), a potom ji rozetři na připravené čtverce pečícího papíru.
- Nech čtverce minutu odstát, aby čokoláda začala pomalu zasychat (nesmí ale ztvrdnout úplně) a potom je opatrně polož na vršky čokoládových srdíček, jako bys dával pokličku na hrnec.
- Čokoládová strana tak bude uzavírat bombu a úplně navrchu bude suchý pečící papír. Na něj polož prkýnko, aby trochu zatížilo pečící papír – díky tomu se bomby uzavřou do čokoládové skořápky.
- Bomby dej zatuhnout do lednice i s prkýnky.
- Když jsou bomby vychladnuté, tak z nich sundej vrchní prkýnko a opatrně sloupni čtverce pečícího papíru.
- Přečuhující čokoládové kousky odřízni ostrým nožem, ať máš krásné čisté srdíčko.
- Potom rozehřej trochu bílé čokolády spolu s kokosovým olejem, pocákej ní polovinu srdíčka, posyp zdobením a nech zatuhnout v lednici. Poleva z bílé čokolády bude působit jako „lepidlo“ pro dekoraci.
- Pak už zbývá jen najít vhodnou sklenici nebo hrnek, ohřát mléko a spustit show (mrkni na video na konci článku).
TIP: Nejvíc se mi osvědčily pružné silikonové formy na muffiny ve tvaru srdce z Tesca, které jdou snadno sundat. Prostě se jen opatrně sloupnou.
Čím naplnit čokoládovou bombu?
- Aby se z bomby stala lahodná horká čokoláda, tak ji naplň horkou čokoládou v prášku, kakaem nebo Grankem. Do mých čokoládových bomb se vešly 2-3 lžičky.
- Zbytek místa vyplň mini marshmallow a cukrovým zdobením. Já jsem jako valentýnské překvapení naplnila bomby bílými a růžovými cukrovými srdíčky a bílými sněhovými vločkami.
Náplň čokoládové bomby měň podle chuti – co třeba kuličky Nesquiku nebo jiných cereálií?

Pro extra sladký Valentýn připrav svojí lásce také palačinkový dort ve tvaru srdce. Dobrou chuť!