Čokoládová bomba: Překvap ho tajemným srdcem

heart hot chocolate bomb

Vytvoř letos pro svou drahou polovičku jednoduchý a efektní valentýnský dárek. Čokoládová bomba ve tvaru srdce na přípravu domácí horké čokolády ji nenechá chladnou. Láska přece prochází žaludkem a trocha tepla v téhle kose taky není k zahození. 

Skoč rovnou na to, co tě zajímá:

Co budeš na potřebovat čokoládovou bombu?

Pozn: tohle množství čokolády vyjde na 2-3 čokoládové bomby.

Na dohotovené horké čokolády:

  • horké mléko (ideálně plnotučné)
  • šlehačku ve spreji
  • další mini marshmallow a cukrové zdobení

Jak vybrat čokoládu na čokoládové bomby?

Aby čokoládové bomby správně držely tvar a nerozpouštěly se v pokojové teplotě, tak na jejich přípravu musíš temperovat čokoládu. Zní to sice honosně, ale s dobrou čokoládou (už temperovanou) to nemusí být žádný zápřah a zvládneš to i s pomocí mikrovlnky. Na videu dole se najdeš jednoduchý postup temperování čokolády pomocí mikrovlnky. V podstatě jde hlavně o výběr správné čokolády, která už temperovaná je, a potom jí rozpustit tak, aby se nezahřála příliš a nepřestala „být temperovanou“.

dárek na valentýna ve tvaru srdce
S cukrovým zdobením jsou bomby nádherné prostě k nakousnutí.

Jak na jednoduché temperování čokolády?

  1. Čokoládu nasekej nebo nastrouhej na hrubém struhadle a dej do plastové mističky, která je vhodná do mikrovlnky.
  2. Mističku s čokoládou dej do mikrovlny a ohřívej 20 s. Vyndej ji a lžičkou dobře promíchej.
  3. Opakuj 20 s ohřívání a promíchávání, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

Celou teorii ohledně temperování čokolády + další postupy, jak temperovat čokoládu najdeš na videu od Ann Readon z YouTube kanálu How to cook that (dostupné v angličtině).

Temperování čokolády podle Ann Readon:

Jak připravit čokoládovou bombu?

  1. Rozehřej a temperuj si 3/4 čokolády podle návodu výše a naplň s ní formičky srdcového tvaru. Čokoláda po stěnách musí být dostatečně silná, aby při vyndávání z formičky nepopraskala a zároveň ne moc tlustá, aby se správně rozpouštěla. Zkus se orientovat podle fotky neuzavřené bomby.
  2. Čokoládové „skořápky“ dej vychladit do lednice, aby pořádně zatuhly. Pokud je tvoje čokoláda správně temperovaná, tak by měly ztuhnout i venku, ale v lednici to je daleko rychlejší.
  3. Vytvrdnutá srdíčka vyndej z lednice a opatrně z nich sundej silikonové formičky. Pokud by ti při vyndávání srdíčko začalo křupat, tak přidej na jeho vnitřní stěny další vrstvu temperované čokolády.
  4. Připravené čokoládové skořápky si dej na malé prkýnko a naplň je.
  5. Ustřihni si čtverečky pečícího papíru, které jsou o trochu větší než tvoje formičky. Budeš potřebovat 1 na každou bombu.
  6. Odloženou 1/4 čokolády temperuj (podle návodu výše), a potom ji rozetři na připravené čtverce pečícího papíru.
  7. Nech čtverce minutu odstát, aby čokoláda začala pomalu zasychat (nesmí ale ztvrdnout úplně) a potom je opatrně polož na vršky čokoládových srdíček, jako bys dával pokličku na hrnec.
  8. Čokoládová strana tak bude uzavírat bombu a úplně navrchu bude suchý pečící papír. Na něj polož prkýnko, aby trochu zatížilo pečící papír – díky tomu se bomby uzavřou do čokoládové skořápky.
  9. Bomby dej zatuhnout do lednice i s prkýnky.
  10. Když jsou bomby vychladnuté, tak z nich sundej vrchní prkýnko a opatrně sloupni čtverce pečícího papíru.
  11. Přečuhující čokoládové kousky odřízni ostrým nožem, ať máš krásné čisté srdíčko.
  12. Potom rozehřej trochu bílé čokolády spolu s kokosovým olejem, pocákej ní polovinu srdíčka, posyp zdobením a nech zatuhnout v lednici. Poleva z bílé čokolády bude působit jako „lepidlo“ pro dekoraci.
  13. Pak už zbývá jen najít vhodnou sklenici nebo hrnek, ohřát mléko a spustit show (mrkni na video na konci článku).

TIP: Nejvíc se mi osvědčily pružné silikonové formy na muffiny ve tvaru srdce z Tesca, které jdou snadno sundat. Prostě se jen opatrně sloupnou.

Čím naplnit čokoládovou bombu?

  • Aby se z bomby stala lahodná horká čokoláda, tak ji naplň horkou čokoládou v prášku, kakaem nebo Grankem. Do mých čokoládových bomb se vešly 2-3 lžičky.
  • Zbytek místa vyplň mini marshmallow a cukrovým zdobením. Já jsem jako valentýnské překvapení naplnila bomby bílými a růžovými cukrovými srdíčky a bílými sněhovými vločkami.

    detail bomby na horkou čokoládu
    Náplň čokoládové bomby měň podle chuti – co třeba kuličky Nesquiku nebo jiných cereálií?
horká čokoláda s mini marshmallow a cukrovím zdobením
Takže co na valentýna, aby to bylo nečekané a překvapující? Čokoládovou bombu ve tvaru srdce a s pokladem uvnitř.

Pro extra sladký Valentýn připrav svojí lásce také palačinkový dort ve tvaru srdce. Dobrou chuť! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *