Raffaelo dort s piškotovým korpusem lehkým jako sen

Jemný až mechový piškotový korpus plný kokosového krému se salkem, zdobený krémem z bílé čokolády. Já pro neteř udělala Raffaelo dort ve tvaru čísla 4 k jejím čtvrtým narozeninám. Ozdobila jsem ho borůvkami, stříbrnými cukrovými perličkami a hrošíky, aby dortík mohla oďobávat přesně tak, jak to má nejradši.

Skoč rovnou na to, co tě zajímá:

Seznam ingrediencí:

Na piškotové těsto na dort:

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g oleje
  • citronovou kůru (van. extrakt)

Na bílý čokoládový krém:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 100 g bílé čokolády

Na kokosový krém:

  • 1 salko (originál)
  • 1 pytlík strouhaného kokosu

Na ozdobu Raffaelo dortu:

  • kanadské borůvky
  • stříbrné cukrové perličky a bílé vločky
  • 2 hrošíky Happy Hippo
  • Raffaelo kuličky

Piškotové těsto na Raffaelo dort – recept:

Nejjednodušší příprava piškotového těsta je ve velkém kuchyňském robotu, ale jde to i bez něj. Odměnou ti každopádně bude mechový a lahodný korpus na tvůj Raffaelo dort.

I. Způsob s kuchyňským robotem:

  1. Vejce si rozklepni, dej do misky robotu a přisyp k nim všechen cukr.
  2. Společně šlehej něco mezi 20-25 minutami. Zdá se to dlouho, ale odměnou ti bude mechově heboučký a nadýchaný piškot (i bez použití kypřícího prášku).
  3. Spolu s olejem můžeš na závěr na ovonění přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo citronovou kůru. Ty už ale zašlehej jen na minimální otáčky, pak hned šlehač vypni a misku se směsí vyndej z robotu.
  4. Mouku si nejdřív prosej a postupně ji zlehka zapracuj do nadýchané vaječné hmoty.

II. Způsob bez robota:

  1. Odděl si bílky od žloutků a dej do samostatných misek.
  2. Z bílků vyšlehej pevný sníh,
  3. Ke žloutkům přidej cukr a šlehej do husté, světlounce žluté nadýchané pěny. To by taky mělo trvat okolo 20 minut, pokud ti to neuvaří šlehač.
  4. Do vyšlehaných žloutků po částech zlehka zapracuj prosátou mouku.
  5. Jako další opět po částech zlehka vmíchej i sníh z bílků.
  6. Úplně nakonec přidej ještě olej, případně vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.

Pečení je stejné pro oba způsoby – piškotové těsto nalij na plech nebo do formy vystlané pečícím papírem. Peč v troubě předehřáté na 180°C okolo 20-30 minut.

TIP: Aby se ti povedl pevný sníh z bílků, chce to pár fíglů. Při oddělování vajec se ti k bílkům nesmí dostat ani kapička žloutku, proto vejce odděluj pomocí skořápek a skleničky bokem. Šlehací nádoba i metla musí být dokonale čistá a hlavně odmaštěná, proto nejdřív vyšlehej bílky, a až potom žloutky. Poslední trik je přidat do bílků při šlehání špetku soli.

TIP II: Pečící papír se nedává na stěny, aby těsto mohlo snadno stoupat po bocích nádoby a přichytilo se k nim. Korpus se tak  nebude propadat do sebe.

TIP II: Při pečení dort dobře hlídej, protože každá trouba peče jinak a mohlo by tě to vypéct. Navíc záleží i na tvaru tvojí formy. Například těsto pro roládu (rozetřené na plechu) se peče asi jen 6 minut při vyšší teplotě 200-220°C.

Příprava čokoládového krému:

Čokoládový krém je úžasně jednoduchý, jen je potřeba si ho připravit včas. Ideálně tak den dopředu, protože dlouho chladne.

  1. Dej do kastrůlku ohřívat smetanu. Cílem je přivést ji k varu, ne vařit.
  2. Než se šlehačka dostatečně ohřeje, tak si zatím nasekej bílou čokoládu na menší kousky, aby se snadno rozpustila. Dej si ji bokem do uzavíratelné nádoby
  3. Jakmile se na šlehačce začnou objevovat první známky varu (začne bublat), tak ji okamžitě sundej z plotýnky a přilij k nasekané čokoládě.
  4. Počkej 2 minutky, a pak šlehačku s čokoládou rozmíchej do hladkého čokoládového krému.

Jak na domácí kokosový krém?

Kokosový krém je z celého dortu Raffaelo nejsnadnější – stačí prostě zamíchat salko spolu s kokosem. Pokud by se ti krém zdál moc sladký, tak můžeš přimíchat 1-2 lžíce tučného tvarohu z vaničky nebo zakysané smetany. Nesmíš toho ale dát moc, aby krém nebyl příliš tekutý a nerozmočil ti korpus.

Video, jak udělat dort ve tvaru čísla čtyři:

Jak sestavit Raffaelo dort?

  1. Nejdřív si vyřež z dortu číslo, které potřebuješ, nebo do jakéhokoliv jiného tvaru.
  2. Kousky piškotového korpusu na dort Raffaelo si prořezej na dvě placky a vnitřek naplň domácím kokosovým krémem.
  3. Dort dej do lednice na pár minut odležet, aby se ti během zdobení nezačal sesouvat a dobře si „sednul“.
  4. Jednorázový zdobící pytlík s 6 cípou zdobící špičkou si naplň čokoládovým krémem – já jsem po celé ploše dortu Raffaelo udělala malé špičaté kytičky.
  5. Pytlík vždycky dej těsně k vršku dortu, jemně stlač pytlík, aby začal krém vylézat. V tenhle moment pytlík začni zvedat a přestaň na něj tlačit.
  6. Dort Raffaelo dozdob pomocí velkých kanadských borůvek, raffaelo kuliček a hrošíků. Nakonec vršek posyp ještě stříbrným cukrovým zdobením.

TIP: Zdobení špičkou si nejdřív vyzkoušej na pečícím papíře – krém pak setři a použij „naostro“. A kdyby se ti zdobení na dortu nepovedlo, tak se neboj ho taky setřít a změnit, nebo nechat povrch hladký.

TIP II: Z odřezků a zbytků krémů jsem udělala plněné poháry, variaci na můj oblíbený dezert s tvarohovo-smetanovým krémem (recept)

Vyzkoušej taky nepečený kokosový dort s čokoládou a pečenými kokosovými chipsy.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *