Kokosový dort: Nadchni svoje okolí tvarohovým dezertem

kokosové řezy

Připrav si šťavnatý kokosový dort s tvarohem a čokoládou, který překvapí nejen tebe, ale i partnera a děti. Je úžasně jednoduchý, takže ho zvládne i úplný začátečník. Pojďme na to.

Kde jsem tuhle lahůdku objevila?

To jsem takhle jednou měla doma hodně tvarohu a potřebovala se odreagovat. Prohledala jsem skříňky, kde jsem našla koka sušenky, strouhaný kokos a kokosové chipsy. Náhoda? Určitě ne. A tak jsem se pustila do improvizace s vidinou tvarohového dortu i pro tu nejnáročnější porotu – mého přítele. Myšlenka byla jasná – zkombinovat kokos, tvaroh a čokoládu tak, aby to dávalo smysl.

Výsledek tentokrát překvapil nejen mě, ale i drahou polovičku. Dostala jsem komentář, že to je ten nejlepší dort, jaký jsem mu kdy udělala a že já peču dost. A to je přitom můj kokosový dort až směšně lehký, že je vhodný i pro úplného začátečníka. Tak pojďme na to.

Kokosový dort
Tenhle kokosový dort obsahuje kokos skoro v každé vrstvě.

Na dort o průměru 17 cm si připrav:

Těsto:

180 g koka sušenek (1 balení)

80 g másla

Náplň:

500 g tvarohu ve vaničce (tučný je vždycky jemnější, ale může být i polotučný)

40-90g cukru krupice

30 g strouhaného kokosu

1/2 balení (25 g) želatinového ztužovače za studena v prášku

50 ml vody

Na ozdobu:

70 g hořké čokolády

40 ml smetany

kokosové chipsy podle chuti

Jak na přípravu korpusu pro kokosový dort?

1. Zapni troubu na 180 °C, aby se stihla nahřát.

2. Koka sušenky si nasypej do food processoru a mixuj je, dokud z nich nebudeš mít hrubší drobky. Sundej z food processoru víko a vyndej sekací nůž.

3. Přilij k drobkům rozpuštěné máslo. To si můžeš rozehřát buď v plecháčku na plotně nebo v mikrovlnce. Zamíchej to lžící, dokud nebudou všechny kousky sušenek navlhlé.

4. Rozepínací formu si vystel pečícím papírem a připravenou směs do ní nasyp.

5. Vezmi si čistou skleničku nebo hrneček s hladkým dnem a s jeho pomocí udusej těsto na dno i kraje formy. Výsledkem bude takový sušenková miska s vysokými okraji, která udrží vnitřek kokosového dortu na svém místě.

6. Takhle připravenou formu si dej na 5 minut do lednice, aby si zafixovala svůj tvar. Pak ji na 5-10 minut dej do předehřáté trouby. Musíš to pořádně hlídat, protože se to snadno připálí.

7. Hotový korpus nech úplně vychladnout. Já ho dávám na parapet nebo do chladnější místnosti s dlaždičkami.

Kokosový dort
Kokosové řezy krájej opatrně, aby měly krásný trojúhelníkový tvar.

Krém na kokosový dort je úžasně jednoduchý

  1. Na krém si dej do větší misky tvaroh, strouhaný kokos a oslaď podle svojí chuti. Míchej, dokud se všechno úplně nespojí.
  2. Želatinový ztužovač si připrav podle návodu na obalu. Na naše množství si v 50 ml vlažné vody rozkvedlej 1/2 balení zlužovače.
  3. Jakmile ho máš úplně rozpuštěný, přidej asi tři lžíce krému a rychle vidličkou promíchej.
  4. Když máš směs jednolitou, okamžitě ji celou přidej do větší misky s tvarohovým krémem a míchej, aby nikde nebyly hrudky želatiny nebo suchého kokosu.
  5. Vezmi si připravený korpus a celou náplň do něj vylij. Pokud ti něco zbyde, dej si to stranou do mističky – krém super i samotný.  Kokosový dort dej do ledničky, aby stihnul trochu ztuhnout, než na něj budeš dávat polevu,
Kokosové řezy
Kokosový krém je lehký s bohatou a plnou chutí tvarohu.

Čokoládová tečka pro kokosový cheesecake

  1. Nasekej si čokoládu na menší kousky a dej je do misky, která může jít do mikrovlnky.
  2. Přilij k nim smetanu a dej na 30 s ohřívat do mikrovlnné trouby. Po 30 s směs vždycky vyndej, promíchej, a pokud čokoláda ještě není rozpuštěná, tak znovu ohřívej, ale už jen 20 s. Tenhle postup opakuj, dokud nebudeš mít krásnou hladkou čokoládovou polevu.
  3. Čokoláda se lehko spálí, takže ji pořádně hlídej. Setrnější způsob pro přípravu čokoládové polevy je rozehříváním čoklády ve vodní lázni (velký hrnec s vodou a v něm druhý menší, jehož dno se dotýká vody – to celé zvolna zahřívat na plotně).
  4. Polevu nedávej na dort horkou. Nech ji mírně zchladnout, jinak by se ti cheesecake mohl začít roztékat. Když je připravená, tak si rozetři na vršek dortu.
  5. Dej kokosový cheesecake do lednice a nech úplně ztuhnout. Nejlepší je druhý den, ale stačí i hodina.
Kokosové řezy
Už zbývá jen jediné – kdy si kokosové řezy připravíš ty?

Pár tipů na závěr:

  • Kokosové chipsy dej na dort až těsně před podáváním, jinak by v lednici navlhly a ztraly svoji křupavost, která dodává dezertu další zajímavý prvek.
  • Já jsem na ozdobení použila uzené kokosové chipsy, které jsem si přivezla z naší cesty do Vietnamu.

Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *