Nejjednodušší čokoládový fondán hotový za 15 minut

Že název ti nic neříká? Možná ho znáš pod názvem lava cake (česky „lávový dort“). Jedná o úžasně dekadentní dezert v podobě roztomilé bábovičky s tekutým čokoládovým srdcem. Tenhle recept na čokoládový fondán je úžasně jednoduchý, hotovo máš za pár minut. Pojďme na to.

V čem péct lava cake/čokoládový fondán?

Na čoko fondant jsem si brousila zuby už dlouho, vždycky jsem ale ztroskotala na tom, že jsem doma neměla vhodné nádobky, ani keramické mističky. Někdo používá i běžné hrnečky, ale já  se o ty svoje bála a raději investovala pár korun do malých porcelánových zapékacích mističek. Ty jsou perfektní jak na přípravu čokoládového fondánu, tak i třeba různých druhů suflé.

Na 2-3 čokoládové fondány si připrav:

Na těsto:

1 lžička másla

1 lžíci kakaového prášku

60 g másla

60 g tmavé čokolády

1 vejce

1 žloutek

60 g cukru krupice

1/4 lžičky soli

15 g hladké mouky

Na ozdobu:

smetanu ke šlehání/zakysanou smetanu

2 lžíce cukru krupice

(ztužovač šlehačky)

Nejjednodušší čokoládový fondán recept:

  1. Při pečení je vždycky lepší dát si předehřát troubu, a až potom se pustit do přípravy těsta. Většině z nich totiž neprospívá dlouho ležet ve formě. Neplatí to pro kynuté těsto, pro které je naopak odpočinek nezbytný. Na pečení čoko fondant si troubu předehřej na 200 °C.
  2. Vezmi si bábovičky a vymaž je máslem – nejdřív dno a potom i boky. Ty vymaž pohybem ode dna vzhůru. Udáváš tak těstu směr, kterým má stoupat. Stejné pravidlo platí jak pro čokoládový fondán, tak i suflé.
  3. Pro jistotu bábovičky ještě vysyp kakaovým práškem. Díky tomu půjde čoko fondant snadno vyklopit.

  1. Máslo si nakrájej na větší kostky a čokoládu nasekej na malé kousky a dej to společně do misky, která je vhodná do mikrovlnky (ideálně plastová).
  2. Misku dej mikrovlnky a 20s zahřívej, pak směs vyndej a dobře promíchej, vrať do mikrovlnky a zahřívej dalších 20s. Ohřívání a míchání střídej tak dlouho, dokud se ti nerozpustí všechno máslo i čokoláda. Výsledkem bude hladký čokoládový krém.
  3. Do jiné misky si rozklepni celé vejce a přidej k němu ještě samostatný žloutek (aby byla chuť plnější), cukr a sůl. Vaječnou směs vyšlehej do světlého krému (žlutá barva od žloutku se podstatně zjemní).
  4. Po částech přimíchej vychladlou čokoládovou směs do vaječné pěny. Kdyby byla čokoláda horká, tak by se vejce mohly srazit a míchaná čokoládová vejce zní vážně otřesně.
  5. Pak už stačí jen pomocí gumové stěrky zapracovat mouku a směs na čokoládový fondán máš hotové.

TIP: Pokud nemáš mikrovlnku, tak máslo s čokoládou nech rozpustit ve vodní lázni. Na plotýnku dáš větší hrnec naplněný pár cm horké vody a na něj pak položíš menší hrnec tak, aby se jeho dno dotýkalo vody ve větším hrnci. Do menšího hrnce dej čokoládu s máslem. Plotýnku nech zapnutou za nízký výkon, aby voda ve větším hrnci zůstala teplá a pozvolna rozpustila máslo s čokoládou.

 

Pečení čokoládového fondánu:

  1. Připravenou směsí naplň mističky asi do 3/4, aby mohly fondány ještě stoupat.
  2. Naplněné mističky polož na plech a dej péct do vyhřáté trouby.
  3. Cílem se upéct okraj čoko fondantu tak, aby vnitřek ještě zůstal tekutý. Při pečení na 200°C to trvá okolo 12-15 min. Při teplotě o několik stupňů vyšší je to ještě rychlejší, ale zase se fondán snadno přepeče.
  4. Pokud máš doma menší mističky, tak budeš muset fondán péct kratší dobu.

 

Jak správně servírovat čoko fondant?

  1. Během pečení si vyšlehej smetanu ke šlehání a připrav si ozdoby. K plné čokoládové chuti fondánu se hodí třeba jahody, borůvky nebo maliny.
  2. Po vyndání z trouby (ještě před vyklopením z mističek) si vezmi příborový nůž a objeď s tím vnitřní okraj čokoládového fondánu, aby se ti dobře vyklápěl.
  3. Na vršek připravené mističky polož talíř a společně je otoč (bábovička bude vzhůru nohama). Prostě stejný princip, jako když jsme dělali bábovičky na písku.
  4. Nech fondán ještě minutu odpočinout, zdvihni mističku a dozdob šlehačkou a ovocem.
  5. Pak už nezbývá než do něj zabořit lžičku a užít si každý moment čokoládové slasti.

 

Video postup v angličtině – lava cake recept:

 

 

Milovníci čokolády, pokračujte na recept na čokoládové bomby, palačinkový dort s čokoládovým krémem nebo odlehčený tvarohový dezert plný proteinů. Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *