Že název ti nic neříká? Možná ho znáš pod názvem lava cake (česky „lávový dort“). Jedná o úžasně dekadentní dezert v podobě roztomilé bábovičky s tekutým čokoládovým srdcem. Tenhle recept na čokoládový fondán je úžasně jednoduchý, hotovo máš za pár minut. Pojďme na to.
V čem péct lava cake/čokoládový fondán?
Na čoko fondant jsem si brousila zuby už dlouho, vždycky jsem ale ztroskotala na tom, že jsem doma neměla vhodné nádobky, ani keramické mističky. Někdo používá i běžné hrnečky, ale já se o ty svoje bála a raději investovala pár korun do malých porcelánových zapékacích mističek. Ty jsou perfektní jak na přípravu čokoládového fondánu, tak i třeba různých druhů suflé.
Na 2-3 čokoládové fondány si připrav:
Na těsto:
1 lžička másla
1 lžíci kakaového prášku
60 g másla
60 g tmavé čokolády
1 vejce
1 žloutek
60 g cukru krupice
1/4 lžičky soli
15 g hladké mouky
Na ozdobu:
smetanu ke šlehání/zakysanou smetanu
2 lžíce cukru krupice
(ztužovač šlehačky)
Nejjednodušší čokoládový fondán recept:
- Při pečení je vždycky lepší dát si předehřát troubu, a až potom se pustit do přípravy těsta. Většině z nich totiž neprospívá dlouho ležet ve formě. Neplatí to pro kynuté těsto, pro které je naopak odpočinek nezbytný. Na pečení čoko fondant si troubu předehřej na 200 °C.
- Vezmi si bábovičky a vymaž je máslem – nejdřív dno a potom i boky. Ty vymaž pohybem ode dna vzhůru. Udáváš tak těstu směr, kterým má stoupat. Stejné pravidlo platí jak pro čokoládový fondán, tak i suflé.
- Pro jistotu bábovičky ještě vysyp kakaovým práškem. Díky tomu půjde čoko fondant snadno vyklopit.
- Máslo si nakrájej na větší kostky a čokoládu nasekej na malé kousky a dej to společně do misky, která je vhodná do mikrovlnky (ideálně plastová).
- Misku dej mikrovlnky a 20s zahřívej, pak směs vyndej a dobře promíchej, vrať do mikrovlnky a zahřívej dalších 20s. Ohřívání a míchání střídej tak dlouho, dokud se ti nerozpustí všechno máslo i čokoláda. Výsledkem bude hladký čokoládový krém.
- Do jiné misky si rozklepni celé vejce a přidej k němu ještě samostatný žloutek (aby byla chuť plnější), cukr a sůl. Vaječnou směs vyšlehej do světlého krému (žlutá barva od žloutku se podstatně zjemní).
- Po částech přimíchej vychladlou čokoládovou směs do vaječné pěny. Kdyby byla čokoláda horká, tak by se vejce mohly srazit a míchaná čokoládová vejce zní vážně otřesně.
- Pak už stačí jen pomocí gumové stěrky zapracovat mouku a směs na čokoládový fondán máš hotové.
TIP: Pokud nemáš mikrovlnku, tak máslo s čokoládou nech rozpustit ve vodní lázni. Na plotýnku dáš větší hrnec naplněný pár cm horké vody a na něj pak položíš menší hrnec tak, aby se jeho dno dotýkalo vody ve větším hrnci. Do menšího hrnce dej čokoládu s máslem. Plotýnku nech zapnutou za nízký výkon, aby voda ve větším hrnci zůstala teplá a pozvolna rozpustila máslo s čokoládou.
Pečení čokoládového fondánu:
- Připravenou směsí naplň mističky asi do 3/4, aby mohly fondány ještě stoupat.
- Naplněné mističky polož na plech a dej péct do vyhřáté trouby.
- Cílem se upéct okraj čoko fondantu tak, aby vnitřek ještě zůstal tekutý. Při pečení na 200°C to trvá okolo 12-15 min. Při teplotě o několik stupňů vyšší je to ještě rychlejší, ale zase se fondán snadno přepeče.
- Pokud máš doma menší mističky, tak budeš muset fondán péct kratší dobu.
Jak správně servírovat čoko fondant?
- Během pečení si vyšlehej smetanu ke šlehání a připrav si ozdoby. K plné čokoládové chuti fondánu se hodí třeba jahody, borůvky nebo maliny.
- Po vyndání z trouby (ještě před vyklopením z mističek) si vezmi příborový nůž a objeď s tím vnitřní okraj čokoládového fondánu, aby se ti dobře vyklápěl.
- Na vršek připravené mističky polož talíř a společně je otoč (bábovička bude vzhůru nohama). Prostě stejný princip, jako když jsme dělali bábovičky na písku.
- Nech fondán ještě minutu odpočinout, zdvihni mističku a dozdob šlehačkou a ovocem.
- Pak už nezbývá než do něj zabořit lžičku a užít si každý moment čokoládové slasti.
Video postup v angličtině – lava cake recept:
Milovníci čokolády, pokračujte na recept na čokoládové bomby, palačinkový dort s čokoládovým krémem nebo odlehčený tvarohový dezert plný proteinů. Dobrou chuť 🙂