Chceš letos o Velikonocích zazářit? Pak vyzkoušej tyhle jednoduché velikonoční muffiny, které jsou krásné a vezmou vítr z plachet nejedné sváteční návštěvě. Ani koledníky už nebudou zajímat panáky a čokoládová vejce. A když letos nikdo chodit nebude, tak alespoň víc zbude.
Pro nápady na Pinterest
Jak se blíží Velikonoce, tak se celý Pinterest proměnil v jednu velkou ošatku vajec, králíčků, roztomilých dortů a dekorací. Přestože je zdobení moje nejslabší disciplína, letos jsem se vyhecovala, abych si také něco vytvořila.
Základem muffinů nemůže být nic jiného než skvělý recept od mojí dlouholeté kamarádky Kristy. Sice je náš vztah jako na houpačce, ale přesto je jedním z nejdůležitějších lidí v mém životě. Když se s někým znáte takhle dlouho, tak ho ze srdce prostě jen tak nepustíte. Snad si k sobě jednou zase najdeme cestu.

Na cca 12 malých muffinů si připrav:
Na muffiny:
220 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
50 g cukru krupice
2 balíčky vanilkového cukru
špetka soli
3 celá vejce
125 g rozpuštěného másla
170 ml mléka
Na krém z mascarpone:
250 g mascarpone
125 g polotučného tvarohu
1 malý panák mandlového likéru Amarreto
15 g kakaového prášku
cukr moučka podle chuti
Na ozdobu:

Jak připravíš samotné muffiny?
- Jako vždy si dej nejdřív předehřát troubu na 180 stupňů.
- Na plotýnce v plecháčku si rozehřej máslo s mlékem, a potom to nech zchladnout.
- Do jedné misky si odvaž a prosyj mouku s práškem do pečiva, oběma cukry a špetkou soli a promíchej.
- Do druhé větší misky si rozklepni 3 vajíčka, přidej k nim zchladlé mléko s máslem a také zamíchej.
- Vezmi si suché ingredience v menší misce a po částech (po třetinách) je přisypej do mokré směsi – každou část lehce promíchej metlou, a pak přidej další.
- Po posledním kusu moučné směsi celé těsto dobře zamíchej – musí být jednolité. Nemíchej ho příliš dlouho, jinak muffiny budou tuhé.
- Připrav si formičky a košíčky na muffiny – já mám jak silikonové formy, tak železný plech s papírovými košíčky. Železný plech funguje o něco lépe, protože kov drží víc tepla, takže jsou muffiny rovnoměrně propečené a dřív hotové.
- Na každý muffin si dej asi 2-3 lžíce těsta. Formička by měla být vyplněná maximálně ze 3/4, díky tomu bude mít těsto kam stoupat, a přitom nevyteče z formy.
- Do těsta u poloviny košíčků vtlač čokoládové vejce – je to taková ruleta, nikdy nevíš, kdy dostaneš extra překvapení v podobě čokoládového srdce muffinu.
- Naplněné formičky peč v předehřáté troubě asi 20-25 minut. Jestli jsou hotové poznáš tak, že když do jich v nejtlustším místě zapíchneš špejli, tak bude po vytáhnutí suchá (nebude na ní přilepené syrové těsto).
- Vyndej je z trouby a před zrobením krémem je nech úplně zchladnout (jinak by z nich stékal).

Jak připravit krém z mascarpone?
- Mascarpone si ještě v mističce lehce prokvedlej vidličkou.
- Do větší misky si dej tvaroh s Amarettem, kakaem a cukrem a dobře to promíchej.
- Nakonec v kakaové směsi po částech rozmíchej mascarpone. První část tam jen lehce vmíchej, krém v tuhle chvíli ještě nemusí být jednolitý (hrudek si nevšímej). S druhou částí je to udělej podobně, a až při poslední třetině krém z mascarpone míchej až dohladka.
- Dej ho na 10 min odpočinout do lednice, aby ještě lehce ztuhnul.
- Před zdobením muffinů krém s mascarpone opět zlehka našlehej vidličkou.

Jak ozdobit velikonoční muffiny?
- Krém z mascarpone si dej do zdobícího pytlíku se špičkou s ostrými hroty.
- Muffiny zdob vždycky od středu ke krajům. Jakmile se k nim dostaneš, tak tlač na pytlík o něco víc, aby byly okraje o maličko vyšší než středy. Tím vytvoříš hnízdečko pro vajíčka.
- Krásnou ozdobou jsou také kytičky, které zvládneš vytvořit stejnou zdobící špičkou.
- Nakonec muffiny ozdob minivajíčky.

Měkoučké vanilkové těsto, kakaový krém z mascarpone a čokolodává minivajíčka. Mňam.
Pár tipů na závěr:
- Muffiny v lednici vydrží až týden.
- Minivajíčka přidej až těsně před podáváním, při kontaktu s krémem z nich po chvíli začne slézat barva (budou bílá)
Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť!