Cheesecake s krémem z mascarpone

Tohle je prostě srdeční záležitost – krém z mascarpone je úžasně sametový sám o sobě. Ve spojení se sušenkovým základem ale získává až nadpozemské tóny. Tvarohový dort, ani klasický cheesecake se s ním nedají vůbec srovnávat. Prostě ideální laskomina pro tvůj cheat day. 

Kde jsem tuhle lahůdku objevila?

Před nějakou dobou jsem psala článek na eMimino o nejlepších receptech s krémem s mascarpone a protože mě pečení bavilo už tehdy, rovnou jsem všechny recepty i vyzkoušela a různě si je upravila. Díky tomu vznikl jeden z mých nejúspěšnějších receptů: Cheesecake s krémem z mascarpone a ovocem. Aby taky ne, je krásný a lahodný, takže si ho každý musí zamilovat.

Na cheesecake o průměru 17 cm si připrav:

Sušenkový základ:

170 g sušenek (například Bebe)

70 g rozpuštěného másla

Krém z mascarpone:

až 100 g moučkového cukru (podle chuti)

3 vejce

1/2 lžičky vanilkového extraktu

2 lžíce citronové šťávy

500 g mascarpone

Na ozdobu:

šlehačku, čerstvé ovoce nebo karamelové bonbony

Okraj cheesecaku s krémem z mascarpone.
Formu na dort jsem si vystlala velkým kusem pečícího papíru, který na cheesecaku vytvořil krásné okraje.

Jak na přípravu sušenkového základu?

  1. Zapni troubu a nech si ji předehřát na 180 °C.
  2. Začni s přípravou sušenkového základu, pokud máš doma food processor, bude to trvat jen chviličku. Pokud ho nemáš, sáhni po uzavíratelném sáčku a válečku.
  3. Ať už sušenky rozmixuješ nebo rozdrtíš v pytlíku, výsledkem by měly být jemné drobečky, asi jako zrnka písku. Ty si nasyp do misky a přilij k nim rozpuštěné máslo.
  4. Smíchej je dohromady, ať už metličkou, nebo promixováním ve food processoru – směs bude mít konzistenci mokrého písku.
  5. Kulatou formu si vystel pečícím papírem a sušenkovou směs na ni celou vysyp.
  6. Vezmi si čistou skleničku s plochým dnem – pomocí ní udusej směs do formy, aby se vytvořilo hladké dno s cca 2 cm vysokými okraji. Pokud máš větší formu, tak to můžeš udělat i bez nich.

Jak na pečení samotného korpusu?

  1. Samotný korpus je hotový za chviličku, stačí mu tak 10 minut. Snadno se připeče, takže od něj moc neodbíhej. Připálené sušenky chutnají hořce.
  2. Po upečení ho vyndej z trouby, ale ještě ji nevypínej. Stupně nastav na 160 °C – s náplní musíš cheesecake péct pomaleji, aby se ti zbytečně nevysušil a zůstal krásně vláčný.
  3. Nech sušenkový korpus úplně vychladnout než ho budeš plnit a mezitím si připrav svůj krém s mascarpone.

Jak na krém z mascarpone?

  1. Nejdřív si rozklepni vajíčka a dej si je do větší misky, ve které je budeš šlehat.
  2. Přisyp k nim cukr, přilij 1/2 lžičky vanilkového extraktu a metličkou nebo elektrickým šlehačem vyšlehej do světle žluté pěny.
  3. Otevři si kelímek s mascarpone a vidličkou ho v něm lehce rozmíchej. Je hodně tuhé a ty ho potřebuješ trochu „rozhýbat“.
  4. Po částech ho přidávej k vaječnému krému a vždy ho s ním vidličkou pozvolna rozmíchej. Mascarpone se nemá ubít, proto v téhle fázi už nepoužívej elektrický šlehač, ale jen vidličku nebo metličku.
  5. S poslední dávkou mascarpone přidej do krému 2 lžíce citronové šťávy a všechno promíchej do hladkého a nadýchaného krému.

Jak to dát všechno dohromay?

  1. Na vychladlý korpus nalij krém z mascarpone a peč v předehřáté troubě zhruba hodinu. Káždá trouba peče trochu jinak, tak ho napoprvé pořádně hlídej.
  2. Pokud se ti začnou připékat horní okraje, přikryj vršek cheesecaku alobalem. 5 min před koncem pečení ho sundej. Přešně tohle je ten moment, kdy můžeš vrch koláče poházet pokrájenými karamelkami jako jsem to udělala u svého mini cheesecaku.
  3. Po upečení nech cheesecake úplně vychladnout, ideálně v ledničce až do druhého dne.
  4. Podávat ho můžeš jen tak samotný, se šlehačkou nebo ozdobený čestvým ovocem. Perfektní jsou borůvky, maliny, jahody nebo třešně.
Krém z mascarpone a karamel je skvělá kombinace.
Z části drobků a náplně jsem udělala také mini cheesecake. Chvilku před vyndáním z trouby jsem na jeho vršek dala ještě půlku karamelky.

Pár tipů na závěr:

  • Čím nahradit mascarpone? Můžeš místo něj použít tučný tvaroh, se kterým je cheescake také dobrý. Nebude ale tak jemný a lahodný, jako když uděláš dezert z mascarpone. Cena je trochu vyšší, ale výsledek stojí za to.
  • Nejlepší je cheesecake z mascarpone po uležení v ledničce (stačí ho tam nechat přes noc).
  • Recept ve zkrácené formě najdeš také na eMiminu.

Podívej se i na další skvělé recepty nebo zápisky z cesty do Vietnamu  »

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *