Tohle je prostě srdeční záležitost – krém z mascarpone je úžasně sametový sám o sobě. Ve spojení se sušenkovým základem ale získává až nadpozemské tóny. Tvarohový dort, ani klasický cheesecake se s ním nedají vůbec srovnávat. Prostě ideální laskomina pro tvůj cheat day.
Kde jsem tuhle lahůdku objevila?
Před nějakou dobou jsem psala článek na eMimino o nejlepších receptech s krémem s mascarpone a protože mě pečení bavilo už tehdy, rovnou jsem všechny recepty i vyzkoušela a různě si je upravila. Díky tomu vznikl jeden z mých nejúspěšnějších receptů: Cheesecake s krémem z mascarpone a ovocem. Aby taky ne, je krásný a lahodný, takže si ho každý musí zamilovat.
Na cheesecake o průměru 17 cm si připrav:
Sušenkový základ:
170 g sušenek (například Bebe)
70 g rozpuštěného másla
Krém z mascarpone:
až 100 g moučkového cukru (podle chuti)
3 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce citronové šťávy
500 g mascarpone
Na ozdobu:
šlehačku, čerstvé ovoce nebo karamelové bonbony

Jak na přípravu sušenkového základu?
- Zapni troubu a nech si ji předehřát na 180 °C.
- Začni s přípravou sušenkového základu, pokud máš doma food processor, bude to trvat jen chviličku. Pokud ho nemáš, sáhni po uzavíratelném sáčku a válečku.
- Ať už sušenky rozmixuješ nebo rozdrtíš v pytlíku, výsledkem by měly být jemné drobečky, asi jako zrnka písku. Ty si nasyp do misky a přilij k nim rozpuštěné máslo.
- Smíchej je dohromady, ať už metličkou, nebo promixováním ve food processoru – směs bude mít konzistenci mokrého písku.
- Kulatou formu si vystel pečícím papírem a sušenkovou směs na ni celou vysyp.
- Vezmi si čistou skleničku s plochým dnem – pomocí ní udusej směs do formy, aby se vytvořilo hladké dno s cca 2 cm vysokými okraji. Pokud máš větší formu, tak to můžeš udělat i bez nich.
Jak na pečení samotného korpusu?
- Samotný korpus je hotový za chviličku, stačí mu tak 10 minut. Snadno se připeče, takže od něj moc neodbíhej. Připálené sušenky chutnají hořce.
- Po upečení ho vyndej z trouby, ale ještě ji nevypínej. Stupně nastav na 160 °C – s náplní musíš cheesecake péct pomaleji, aby se ti zbytečně nevysušil a zůstal krásně vláčný.
- Nech sušenkový korpus úplně vychladnout než ho budeš plnit a mezitím si připrav svůj krém s mascarpone.
Jak na krém z mascarpone?
- Nejdřív si rozklepni vajíčka a dej si je do větší misky, ve které je budeš šlehat.
- Přisyp k nim cukr, přilij 1/2 lžičky vanilkového extraktu a metličkou nebo elektrickým šlehačem vyšlehej do světle žluté pěny.
- Otevři si kelímek s mascarpone a vidličkou ho v něm lehce rozmíchej. Je hodně tuhé a ty ho potřebuješ trochu „rozhýbat“.
- Po částech ho přidávej k vaječnému krému a vždy ho s ním vidličkou pozvolna rozmíchej. Mascarpone se nemá ubít, proto v téhle fázi už nepoužívej elektrický šlehač, ale jen vidličku nebo metličku.
- S poslední dávkou mascarpone přidej do krému 2 lžíce citronové šťávy a všechno promíchej do hladkého a nadýchaného krému.
Jak to dát všechno dohromay?
- Na vychladlý korpus nalij krém z mascarpone a peč v předehřáté troubě zhruba hodinu. Káždá trouba peče trochu jinak, tak ho napoprvé pořádně hlídej.
- Pokud se ti začnou připékat horní okraje, přikryj vršek cheesecaku alobalem. 5 min před koncem pečení ho sundej. Přešně tohle je ten moment, kdy můžeš vrch koláče poházet pokrájenými karamelkami jako jsem to udělala u svého mini cheesecaku.
- Po upečení nech cheesecake úplně vychladnout, ideálně v ledničce až do druhého dne.
- Podávat ho můžeš jen tak samotný, se šlehačkou nebo ozdobený čestvým ovocem. Perfektní jsou borůvky, maliny, jahody nebo třešně.

Pár tipů na závěr:
- Čím nahradit mascarpone? Můžeš místo něj použít tučný tvaroh, se kterým je cheescake také dobrý. Nebude ale tak jemný a lahodný, jako když uděláš dezert z mascarpone. Cena je trochu vyšší, ale výsledek stojí za to.
- Nejlepší je cheesecake z mascarpone po uležení v ledničce (stačí ho tam nechat přes noc).
- Recept ve zkrácené formě najdeš také na eMiminu.
Podívej se i na další skvělé recepty nebo zápisky z cesty do Vietnamu »