Podzim voní jablky, nastal čas dobrot jako je jablečný štrúdl, nepečený piškotový dort s pyré z jablek a také klasický „american pie“, tedy americký jablečný koláč. Těsto na něj vydrží v lednici i několik dní, takže je to ideální rychlovka pro nečekanou návštěvu. Pojďme na to.
Kde jsem tuhle lahůdku objevila?
Přestože název mluví o Americe, tak jsem si ho z ní bohužel nepřivezla. Asi poprvé jsem o něm slyšela ve stejnojmenném filmu, který si nejspíš budeš pamatovat pod českým názvem „Prci, prci, prcičky“. Kdo film zná, určitě si vzpomene na nejslavnější scénu z celé série, ve které byl hlavní hvězdou právě americký jablečný koláč od maminky (ještě teplý).
Na jablečný koláč o průměru 17 cm si připrav:
Těsto:
320 g hladké mouky
1 lžíce cukru
1 lžičky soli
230 g studeného másla
6-8 lžic ledové vody
Na náplň:
8 středních jablek
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
50 g hnědého cukru (podle sladkosti jablek)
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce chia semínek
1 lžička skořice
(volitelně: 1 vejce na potření)
1 tyčinka mandle v medu

Jak připravit těsto na americký jablečný koláč?
- Do food procesoru si nasypej všechny suché ingredience a párkrát promixuj, aby byly cukr a sůl rovnoměrně rozdělené v těstu.
- Vyndej z lednice studené máslo, rozkrájej ho na kostky a přidej k moučné směsi.
- Pár vteřin promixuj a přidej několik lžic studené vody. Opět rychlý mix a zbytek vody – podle potřeby.
- Výsledkem nebude hladké těsto jen několik rozpadajících se koulí. Ty vysyp na vál. Další mouka by neměla být potřeba, ale těsto nesmí být slizké.
- Na vále těsto rychle zpracuj, aby se příliš nezahřálo. Ani v téhle fázi nemá být 100% jednotné, aby potom dobře „lískovalo“ (tvořilo vrstvy podobné listovému těstu).
- Zabal ho do fólie a dej nejméně na hodinu odpočinout do lednice. Právě tam se začne uvolňovat škrob, díky kterému bude těsto držet pohromadě a získá lepší chuť.
Jak připravit náplň na jablečný koláč?
Zatímco těsto odpočívá, je čas na přípravu náplně. Jablka oloupej, zbav jadřinců a nakrájej na plátky. Já jsem použila food procesor a lehce se rozmixovala na větší kousky.
Nakrájená jablka dochuť citronovou šťávou a cukrem. Pokud je náplň hodně vodnatá, přidávám ještě hladkou mouku a chia semínka, díky kterým šťáva z koláče nevyteče. Nakonec posyp skořicí.

Jak sestavit křehký jablečný koláč?
- S odpočatým těstem si můžeš všemožně hrát, tvořit různé tvary a jedinečné designy. Stačí si na to odložit část těsta a nechat ho v lednici, zatímco připravuješ spodek.
- Zbytek těsta pár rychlými tahy propracuj a rozválej na lehounce pomoučněném vále. Celkově musí být placka o dost větší. než je dno formy – přebytek bude tvořit okraje koláče.
- Vybranou formu si vystel pečícím papírem. Těsto si jednou částí přehoď přes váleček a jeho pomocí ho dej na formu.
- V tenhle moment je důležité vždy nadzvednout okraj těsta a položit část na dno. Postupuj podél okrajů vždy stejným pohybem a několikrát koláč zlehka upravuj, aby se těsto nepotrhalo.
- Odkroj kousky, které přesahují kraje. S okraji si v tenhle moment můžeš pohrát a vytvořit jedinečné vzory. Před plněním koláč nech ještě 10 minut odpočinout v lednici.
- Odpočinutý koláč vyndej a naplň připravenými jablky.
- Nasekej mandle v medu na větší kusy a posyp vrch koláče. Množství zvol podle chuti.
- A nakonec vyndej zbytek těsta z lednice a udělej z něj jakékoliv vzory a ozdoby. Pokud chceš lesklé okraje, tak je ještě zlehka potři rozšlehaným vajíčkem.
- Koláč vlož do předehřáté trouby a peč asi 1 hodinu. Pokud bude vršek hnědnou příliš brzy, přikryj ho alobalem.
- Po vyndání nech koláč zchladnout.

Pár tipů na závěr:
- Pokud s těstem zrovna nepracuješ, měj ho v lednici – v troubě musí mít teplotní šok.
- Místo jablek zkus použít hrušky a pohrát si s různými oříšky.
- Jablečný koláč skvěle doplní šlehačka nebo vanilková zmrzlina.
Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť!