Americký jablečný koláč – lahodný apple pie

jablecny kolac

Podzim voní jablky, nastal čas dobrot jako je jablečný štrúdl, nepečený piškotový dort s pyré z jablek a také klasický „american pie“, tedy americký jablečný koláč. Těsto na něj vydrží v lednici i několik dní, takže je to ideální rychlovka pro nečekanou návštěvu. Pojďme na to.

Kde jsem tuhle lahůdku objevila?

Přestože název mluví o Americe, tak jsem si ho z ní bohužel nepřivezla. Asi poprvé jsem o něm slyšela ve stejnojmenném filmu, který si nejspíš budeš pamatovat pod českým názvem „Prci, prci, prcičky“. Kdo film zná, určitě si vzpomene na nejslavnější scénu z celé série, ve které byl hlavní hvězdou právě americký jablečný koláč od maminky (ještě teplý).

Na jablečný koláč o průměru 17 cm si připrav:

Těsto:

320 g hladké mouky

1 lžíce cukru

1 lžičky soli

230 g studeného másla

6-8 lžic ledové vody

Na náplň:

8 středních jablek

1 lžíce čerstvé citronové šťávy

50 g hnědého cukru (podle sladkosti jablek)

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce chia semínek

1 lžička skořice

(volitelně: 1 vejce na potření)

1 tyčinka mandle v medu

jablecny kolac
Americký koláč (apple pie)

Jak připravit těsto na americký jablečný koláč?

  1. Do food procesoru si nasypej všechny suché ingredience a párkrát promixuj, aby byly cukr a sůl rovnoměrně rozdělené v těstu.
  2.  Vyndej z lednice studené máslo, rozkrájej ho na kostky a přidej k moučné směsi.
  3. Pár vteřin promixuj a přidej několik lžic studené vody. Opět rychlý mix a zbytek vody – podle potřeby.
  4. Výsledkem nebude hladké těsto jen několik rozpadajících se koulí. Ty vysyp na vál. Další mouka by neměla být potřeba, ale těsto nesmí být slizké.
  5. Na vále těsto rychle zpracuj, aby se příliš nezahřálo. Ani v téhle fázi nemá být 100% jednotné, aby potom dobře „lískovalo“ (tvořilo vrstvy podobné listovému těstu).
  6. Zabal ho do fólie a dej nejméně na hodinu odpočinout do lednice. Právě tam se začne uvolňovat škrob, díky kterému bude těsto držet pohromadě a získá lepší chuť.

Jak připravit náplň na jablečný koláč?

Zatímco těsto odpočívá, je čas na přípravu náplně. Jablka oloupej, zbav jadřinců a nakrájej na plátky. Já jsem použila food procesor a lehce se rozmixovala na větší kousky.

Nakrájená jablka dochuť  citronovou šťávou a cukrem. Pokud je náplň hodně vodnatá, přidávám ještě hladkou mouku a chia semínka, díky kterým šťáva z koláče nevyteče. Nakonec posyp skořicí.

Křehký jablečný koláč
Jablečný koláč je dokonale vyvážený dezert.

Jak sestavit křehký jablečný koláč?

  1. S odpočatým těstem si můžeš všemožně hrát, tvořit různé tvary a jedinečné designy. Stačí si na to odložit část těsta a nechat ho v lednici, zatímco připravuješ spodek.
  2. Zbytek těsta pár rychlými tahy propracuj a rozválej na lehounce pomoučněném vále. Celkově musí být placka o dost větší. než je dno formy – přebytek bude tvořit okraje koláče.
  3. Vybranou formu si vystel pečícím papírem. Těsto si jednou částí přehoď přes váleček a jeho pomocí ho dej na formu.
  4. V tenhle moment je důležité vždy nadzvednout okraj těsta a položit část na dno. Postupuj podél okrajů vždy stejným pohybem a několikrát koláč zlehka upravuj, aby se těsto nepotrhalo.
  5. Odkroj kousky, které přesahují kraje. S okraji si v tenhle moment můžeš pohrát  a vytvořit jedinečné vzory. Před plněním koláč nech ještě 10 minut odpočinout v lednici.
  6. Odpočinutý koláč vyndej a naplň připravenými jablky.
  7. Nasekej mandle v medu na větší kusy a posyp vrch koláče. Množství zvol podle chuti.
  8. A nakonec vyndej zbytek těsta z lednice a udělej z něj jakékoliv vzory a ozdoby. Pokud chceš lesklé okraje, tak je ještě zlehka potři rozšlehaným vajíčkem.
  9. Koláč vlož do předehřáté trouby a peč asi 1 hodinu. Pokud bude vršek hnědnou příliš brzy, přikryj ho alobalem.
  10. Po vyndání nech koláč zchladnout.
recepty z jablek
Díky šťavnatým jablkům bude váš jablečný dort úžasně vlhký.

Pár tipů na závěr:

  • Pokud s těstem zrovna nepracuješ, měj ho v lednici – v troubě musí mít teplotní šok.
  • Místo jablek zkus použít hrušky a pohrát si s různými oříšky.
  • Jablečný koláč skvěle doplní šlehačka nebo vanilková zmrzlina.

Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *