Vánočka s rozinkami a mandlemi jako od babičky

Vánočka patří k Vánocům stejně jako vánoční stromeček, lahodné cukroví a samozřejmě i dárečky. S tímhle receptem bude tvoje vánočka jemná, vláčná, a přitom nebude suchá. 

Jak jsem k receptu na vánočku přišla?

Moje babička vždycky milovala pečení. Byla to ta nejlepší pekařka v širokém okolí. Její buchty, koblihy a vdolky byly vyhlášené široko daleko. Každou neděli pekla nějakou dobrůtku, která se na plotně nikdy dlouho neohřála. Přestože si později pořídila klasickou troubu, na svoje kamna nikdy nezanevřela. Vždy přesně věděla, jak velké polínko přiložit, aby byl výsledný dezert perfektní.

Ráda jsem jí sledovala, když se zápalem něco připravovala. Její lásku jsem sdílela, a tak jsem se od ní několik receptů naučila. Je mi líto, že jsem s ní v kuchyni nestrávila víc času a že jsem se od ní nenaučila víc. Byla to tvrdá žena, ale celou svou rodinu milovala a to i ve chvílích, kdy nám ji začala brát nemoc. Budu na ni vzpomínat jen v dobrém.

Na 1 velkou vánočku si připrav:

Těsto:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

110 g cukru krystal

1 velké vejce ( pouze žloutek, bílek nechat na potření)

30 g droždí v kostce (čerstvé)

až 250 ml mléka (podle potřeby)

40 g másla

35 g ztuženého tuku (nebo sádla)

špetka soli

podle chuti: rozinky, mandle

Na ozdobu:

bílek na potření (ten, co zbude)

oloupané mandle

tradiční vánočka
Po upečení má vánočka na zlatavou barvu a mandličky jsou krásně křupavé.

Jak připravit kynuté těsto na vánočku:

  1. Do velké mísy si odvaž hladkou i polohrubou mouku a cukr.
  2. Vejce rozděl na bílek a žloutek. Bílek si schovej do ledničky a žloutek přidej k suchým ingrediencím na okraj misky.
  3. V prostředku mísy si udělej široký důlek, do kterého rozdrob droždí.
  4. Polovinu mléka ohřej v plecháčku, aby bylo vlažné, ale ne horké a přil ho do důlku k droždí. To bude základ kvásku, který teď musíš nechat pár minut odpočívat (cca 5 min). Že je droždí živé poznáš tak, že na mléku udělá krásnou pěnovou čepici.
  5. Zbytek mléka nalij do plecháčku, kde se ohřívala i první část mléka. Přidej k němu máslo i ztužený tuk a pozvolna zahřívej, dokud se všechno nerozpustí. I tahle směs by měla být vlažná a ne horká, až ji budeš později přidávat do těsta.
  6. Když má kvásek bohatou čepici, začni těsto propracovávat vařečkou. Postupně do něj přilévej také směs mléka a tuku.
  7. Ještě, než se všechno spojí, přidej do základu vánočky také nasekané mandle spolu s rozinkami.
  8. Hnětení vánočky je nejlepší nechat na kuchyňském robotu, pokud ho ale doma nemáš, můžeš to udělat i ručně. Mísu si vezmi do náručí a vařečkou těsto vždy namáčkni na stěnu, a pak ho „podeber“, aby se v něm udělala vzduchová kapsa. Bude to chvíli trvat – že to funguje poznáš tak, že se ti z těsta brzy začne tvořit koule.
  9. Hotové těsto zlehka posyp hladkou moukou a dej kynout na teplé místo.

Jak dlouho nechat kynout těsto na Vánočku?

poctivá vánočka
Při kynutí těsto na vánočku zdvojnásobí svůj objem.
  1. Ideální místo pro kynutí těsta je někde poblíž topení nebo zapnuté trouby. Když je v bytě zima, tak mírně předehřeju troubu a misku šoupnu do ní. Hlavně jí ale nezapomeň vypnout, aby se těsto nezačalo péct.
  2. Vánočku nech kynout alespoň 2 hodiny (až 4 hodiny).
  3. Zhruba po půlhodině těsto kontroluj a vždy ho lehce propracuj.
  4. Vykynuté těsto bude asi 2x větší než na začátku.

Jak uplést vánočku z 9 pramenů?

1. Rozděl si těsto na 9 stejných kousků, ze kterých si potom vyválíš dlouhé prameny.

2. Já pletu vánočku z 9 pramenů stylem 2 + 3 + 4 – to znamená, že si každé patro upletu zvlášť a potom to sestavím dohromady.

3. Jednotlivá patra si připrav podle podle videa pro 2, 3 a 4 prameny:

4. Finální vánočku sestav podle posledního návodu na vánočku z 9 pramenů:

5. Já vánočku mezi jednotlivými party ještě potírám bílkem, který mi zbude z přípravy těsta.

6. Pokud máš rád mandle jako já, zapíchej jich pár ještě do připravené vánočky a navrch ji ještě posyp pár sekanými mandlemi. Díky bílku na ní budou krásně držet.

7. Vezmi si 2 špejle a rozpul je. Každou půlku pak zapíchni do vánočky tak, aby vždy propíchla všechna patra. Díky tomu ti nebudou ujíždět a cestovat tam, kam nemají.

tradiční vánočka
Takhle to dopadne, když na vánočku špejle nepoužiješ.

Jak správně péct vánočku?

  1. Po zapletení nech vánočky ještě pár minut kynout a zatím si předehřej troubu na 200 °C.
  2. Než je vložíš do trouby, přikryj je alobalem. Díky němu se budou péct, ale vršek se nepřipálí.
  3. Vánočka se peče něco mezi 20 a 40 minutami. Hodně záleží na konkrétní troubě, takže to často kontroluj, aby se ti nepřipekla.
  4. Že je vevnitř propečená poznáš tak, že do ní píchneš špejlí v nejtlustším místě a když špejli vytáhneš, bude skoro suchá (nebude na ní přilepené syrové těsto).
  5. V tenhle moment z vánočky sundáš alobal a necháš zezlátnout vršek. Mělo by to trvat jen chviličku (max 5 min).
vánočka s rozinkami a mandlemi
Vánočka se snadno připálí, takže ji pořádně hlídej.

Pár tipů na závěr:

  • Skladuj vánočku v zipovém mikrotenovém pytlíčku, aby ti neztvrdla.
  • Pokud je sušší, pomaž ji máslem a/nebo marmeládou.
  • Jestli jste ji doma nestihli sníst a ztvrdla, tak z ní připrav žemlovku. Bude jemná a lahodná.
Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *