Banánový chléb s vůní kokosu (vhodný i pro vegany a alergiky)

Když jsem brouzdala svým účtem na Pinterestu, zahlédla jsem spoustu receptů na banana bread (banánový chléb). Tenhle „chleba“ je oblíbený hlavně v Americe, ale i u nás už si získal svoje stoupence. Já jsem jedním z nich. A tak mě napadlo, udělat si vlastní verzi. Výsledek mě vážně překvapil. Nadýchaný, vláčný a vlhký banánový chlebík s jemnou chutí kokosu mě naprosto uchvátil. Jestli taky miluješ banány, není na co čekat.

Na 4 porce si připrav:

Těsto:

3 lžíce kokosového mléka

1 lžíce chia semínek

130 g ovesných vloček

1 lžičku prášku do pečiva (dá se nahradit jedlou sodou)

1/2 lžičky soli

30 g rýžové kaše

3 velké zralé banány (ty hnědé jsou nejlepší)

6 lžic tekutého kokosového oleje

1 lžíce zakysané smetany (pro vegany bez ní)

Na ozdobu:

čokoláda, oříšky podle chuti a fantazie

Banánový chléb
Banánový chléb s bílou a hořkou čokoládou.

Jak si připravit banánový chléb?

1. Hned na začátek si zapni troubu na 180 °C, aby se stihla nahřát.

2. Do větší misky, ve které potom budeš zpracovávat těsto, si dej 3 lžíce vody a 1 lžíci chia semínek. Po chvilce se kolem nich vytvoří mazlavý obal, který bude fungovat jako pojivo místo klasického vejce. Právě proto se mu často říká „chia vejce“ (chia egg).

3. Ve food processoru si rozemel ovesné vločky na ovesnou mouku (ani tak nebude tak hladká, jako normální mouka). Ta se dá sehnat i ve zdravé výživě, pokud robot nemáš.

4. K mouce přidej ještě prášek do pečiva a sůl a ještě párkrát promixuj. Díky tomu bude koření v těstě rovnoměrně.

5. Vezmi si 3 hodně zralé velké banány, oloupej je a postupně je rozmačkej na talířku. Vznikne ti z nich banánová kaše, kterou přidej do mísy k chia vejci. Já mám ráda, když nejsou rozmačkané úplně dohladka. Banánový chlél tak získá zajímavější strukturu.

Banánový chléb
Povrch banánového chlebíku nikdy nebude úplně hladký – každý kus bude originál.

Vlhký banánový chléb získáš díky oleji

6. Do mísy přidej 6 lžic tekutého kokosového oleje. Pokud ho máš ztuhlý, tak si těch šest lžic tuhého oleje dej nejdřív do menší mističky a 30 s to ohřívej v mikrovlnce. Nebo rovnou ohřej celou sklenici oleje ve vodní lázni.

7. Pro extra vláčný a vlhký banánový chléb přidej do mokré směsi ještě 1 vrchovatou lžíci zakysané smetany (čím vyšší procento tuku, tím krémovější chuť a konzistence).

8. Přisyp k banánové směsi ještě ovesnou mouku s kořením a rýžovou kaši.

9. Vidličkou všechno smíchej v misce – jen to tak obracej, dokud všechny suché ingredience nenavlhnou a nespojí se s mokrou směsí v jednolité těsto.

Banánový chléb
Banánový chléb se krásně doplňuje s arašídovým máslem.

Výběr formy na banánový chléb ovlivní jeho konzistenci i dobu pečení

10. Formu na biskupský chlebíček si vystel pečícím papírem. Nech u kraje přečuhoval, aby se ti za ně banánový chléb lépe vyndaval. Můžeš ale sáhnout i po jakékoliv silikonové nebo klasické formě.

11. Nalij svou banánovou směs do formy a párkrát s ní zlehka bouchni dnem o stůl, aby se těsto dostalo do každé skuliny.

11. Nahrubo si nasekej ořechy a čokoládu a posyp s nimi svůj banana bread. Já miluju kombinaci lískových oříšků a hořké čokolády, použít se ale dá i jakýkoliv jiný mix.

12. Ozdobený banánový koláč vlož do předehřáté trouby a peč zhruba 30 minut. V závislosti na výšce tvojí pečící formy a trouby to může ale trvat až hodinu.

13. Výsledný banánový chléb bude světle hnědý a stále ještě vlhký. Pokud ho přepečeš, tak bude moc tvrdý. Zkus ho po prvních 25 minutách zkontrolovat a podle toho dopékat.

14. Před podáváním ho nech úplně vychladnout. Z mojí zkušenosti vydrží až týden, pokud ho skladuješ v ledničce v misce s víkem.

Banánový chléb
Vláčný, hutný a vlhký banánový chléb, prostě ideální na snídani.

Pár tipů na závěr:

  • Experimentuj s různými druhy čokolády – skvělá je hořká s kousky karamelu nebo kandovaným pomerančem.
  • Pokud kvůli ekzému čokoládu nemůžeš, zkus použít bílou. Lehce se do těsta rozteče a vytvoří tak malá drobná ložiska slasti v tvém banánovém chlebu.
  • Podávej chlebík s arašídovým máslem a plátky čerstvého banánu. Je to skvělá snídaně plná energie, která tě pořádně nakopne.

Miluješ banány? Pak vyzkoušej také banánové palačinky, které jsme ochutnali ve Vietnamu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *