Internet před nějakou dobou ovládli zdravé palačinky z banánů a vloček. Tenhle recept je však daleko prostší, lahodnější a taky trochu prasárna (přiznávám bez mučení). Rozhodně ale stojí za vyzkoušení, i kdyby jen proto, jak je snadný a chutný.
Kde jsem tuhle lahůdku objevila?
Banánovou palačinku jsem poprvé ochutnala při cestování po Vietnamu. Bydlela jsem tehdy v Mountain house v Hoi An, kde jsem si ji dávala ke snídani každý den. Spolu s filtrovanou vietnamskou kávou se salkem a ledem to je naprosto božské. Hodí se k tomu ale jakákoliv káva nebo čaj, ideálně neslazené, protože je palačinka dost sladká sama o sobě.
Na 1 velkou palačinku si připrav:
Těsto:
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vrchovaté lžíce rýžové mouky
špetka soli
1 vejce
voda podle potřeby (cca 1 dcl)
zralý banán
Na smažení:
kousek másla (cca 5g)
Na ozdobu:
čokoláda (podle chuti)
Příprava těsta:
- Všechno začíná výběrem rýžové mouky. Pokud vybereš hrubou krupici, palačinka bude tužší, proto raději sáhni po krupičce. Čím jemnější seženeš, tím sametovější palačinku získáš. Druhá mouka stačí úplně běžná hladká.
- Obě mouky dej do misky, kde budeš těsto na palačinky míchat a přidej k nim vajíčko. Je dobré si ho předtím rozklepnout vedle do hrnečku. Máš tak šanci odstranit případné skořápky, které ti do něj můžou spadnout. Pak ho přidej do mouky.
- Stejný hrnek pak použij i pro vodu – nalij si do něj asi 1 dcl vody. Já dávám kohoutkovou, protože ji máme dobrou. Pokud je ale u vás horší, nebo dokonce nepitná, tak můžeš použít i balenou bez bublin.
- Vezmi si vidličku a pár tahy vajíčko s moukou promíchej. Následně začni po troškách přilévat vodu, připravenou v hrnečku. Nalij k mouce nejdřív třetinu a dobře promíchej vidličkou. Postupně přilévej vodu tak dlouho, dokud nevznikne řidší těsto.
- Pamatuj na to, že po chvilce těsto ještě zhoustne, jak se z mouky začne uvolňovat škrob.

Pečení palačinky:
- Oloupej zralý banán, překroj ho na 2 půlky a každou z nich nakrájej na 5-6 plátků nebo kolečka. Řezy banánu by neměly být příliš tenké (spálily by se), ani příliš tlusté (nepropekly by se). Z mojí zkušenosti se lépe pracuje s plátky banánů.
- Rozpal si pánev a přidej kousek másla. Jakmile ho přidáš, vezmi pánev za držadlo a zvedni ji do vzduchu. Párkrát s ní zakruž, až se máslo rozpustí.
- Vrať ji na sporák a přilij do ní většinu těsta pěkně po celé ploše. Nech si v misce asi 5 lžic těsta. Opět můžeš pánev vzít do ruky a zakroužit s ní, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo.
- Na vrch palačinky dej nakrájené plátky banánu a přelij je zbytkem těsta.
- Sniž teplotu plotny na střední plamen/intenzitu, aby se palačinka nezačala připalovat. Nesmí být cítit spálenina ani karamel – to by znamenalo, že se máslo začíná připalovat.
- Jakmile banánová palačinka lehce zhnědne, opatrně ji otoč.
- Pečení druhé strany je vždycky rychlejší, takže ji dobře hlídej, aby se nepřipálila. Plátky banánu, které jsou teď v kontaktu s pánví, začnou zvolna karamelizovat.
S čokoládou jsou banánové palačinky nejlepší.
Zdobení palačinky:
Pak už stačí palačinku jen přesunout na talíř a ozdobit ji podle chuti. Ve Vietnamu nám ji dávali politou karobovou „čokoládou“ nebo salkem a kakaem. Obojí bylo výborné, i když palačinka je přirozeně sladká po banánech, takže salko je podle mě už zbytečné.

Pár tipů na závěr:
- Zkus si palačinku ozdobit medem, abys dostal zajímavou kombinaci chutí.
- Banány můžeš péct i bez vrchní vrstvy těsta, budou pak krásně karamelové.
- Podívejte se na také na zkrácený postup.
- Peč ji kratší dobu pro měkkou konzistenci, nebo déle pro křupavý povrch.
Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť!