Banánové palačinky, které jsme ochutnali ve Vietnamu

Internet před nějakou dobou ovládli zdravé palačinky z banánů a vloček. Tenhle recept je však daleko prostší, lahodnější a taky trochu prasárna (přiznávám bez mučení). Rozhodně ale stojí za vyzkoušení, i kdyby jen proto, jak je snadný a chutný.

Kde jsem tuhle lahůdku objevila?

Banánovou palačinku jsem poprvé ochutnala při cestování po Vietnamu. Bydlela jsem tehdy v Mountain house v Hoi An, kde jsem si ji dávala ke snídani každý den. Spolu s filtrovanou vietnamskou kávou se salkem a ledem to je naprosto božské. Hodí se k tomu ale jakákoliv káva nebo čaj, ideálně neslazené, protože je palačinka dost sladká sama o sobě.

Na 1 velkou palačinku si připrav:

Těsto:

2 vrchovaté lžíce hladké mouky

2 vrchovaté lžíce rýžové mouky

špetka soli

1 vejce

voda podle potřeby (cca 1 dcl)

zralý banán

Na smažení:

kousek másla (cca 5g)

Na ozdobu:

čokoláda (podle chuti)

Příprava těsta:

  1. Všechno začíná výběrem rýžové mouky. Pokud vybereš hrubou krupici, palačinka bude tužší, proto raději sáhni po krupičce. Čím jemnější seženeš, tím sametovější palačinku získáš. Druhá mouka stačí úplně běžná hladká.
  2. Obě mouky dej do misky, kde budeš těsto na palačinky míchat a přidej k nim vajíčko. Je dobré si ho předtím rozklepnout vedle do hrnečku. Máš tak šanci odstranit případné skořápky, které ti do něj můžou spadnout. Pak ho přidej do mouky.
  3. Stejný hrnek pak použij i pro vodu – nalij si do něj asi 1 dcl vody. Já dávám kohoutkovou, protože ji máme dobrou. Pokud je ale u vás horší, nebo dokonce nepitná, tak můžeš použít i balenou bez bublin.
  4. Vezmi si vidličku a pár tahy vajíčko s moukou promíchej. Následně začni po troškách přilévat vodu, připravenou v hrnečku. Nalij k mouce nejdřív třetinu a dobře promíchej vidličkou. Postupně přilévej vodu tak dlouho, dokud nevznikne řidší těsto.
  5. Pamatuj na to, že po chvilce těsto ještě zhoustne, jak se z mouky začne uvolňovat škrob.
banánové palačinky
Vyzkoušejte jednoduché banana pancakes (recept na banánové palačinky).

Pečení palačinky:

  1. Oloupej zralý banán, překroj ho na 2 půlky a každou z nich nakrájej na 5-6 plátků nebo kolečka. Řezy banánu by neměly být příliš tenké (spálily by se), ani příliš tlusté (nepropekly by se). Z mojí zkušenosti se lépe pracuje s plátky banánů.
  2. Rozpal si pánev a přidej kousek másla. Jakmile ho přidáš, vezmi pánev za držadlo a zvedni ji do vzduchu. Párkrát s ní zakruž, až se máslo rozpustí.
  3. Vrať ji na sporák a přilij do ní většinu těsta pěkně po celé ploše. Nech si v misce asi 5 lžic těsta. Opět můžeš pánev vzít do ruky a zakroužit s ní, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo.
  4. Na vrch palačinky dej nakrájené plátky banánu a přelij je zbytkem těsta.
  5. Sniž teplotu plotny na střední plamen/intenzitu, aby se palačinka nezačala připalovat. Nesmí být cítit spálenina ani karamel – to by znamenalo, že se máslo začíná připalovat.
  6. Jakmile banánová palačinka lehce zhnědne, opatrně ji otoč.
  7. Pečení druhé strany je vždycky rychlejší, takže ji dobře hlídej, aby se nepřipálila. Plátky banánu, které jsou teď v kontaktu s pánví, začnou zvolna karamelizovat.

    banana pancakes s čokoládou
    S čokoládou jsou banánové palačinky nejlepší.

Zdobení palačinky:

Pak už stačí palačinku jen přesunout na talíř a ozdobit ji podle chuti. Ve Vietnamu nám ji dávali politou karobovou „čokoládou“ nebo salkem a kakaem. Obojí bylo výborné, i když palačinka je přirozeně sladká po banánech, takže salko je podle mě už zbytečné.

banana pancakes tak, jak je známe z Vietnamu
Banánové palačinky jsou skvělou snídaní do sychravých dní.

Pár tipů na závěr:

  • Zkus si palačinku ozdobit medem, abys dostal zajímavou kombinaci chutí.
  • Banány můžeš péct i bez vrchní vrstvy těsta, budou pak krásně karamelové.
  • Podívejte se na také na zkrácený postup.
  • Peč ji kratší dobu pro měkkou konzistenci, nebo déle pro křupavý povrch.

Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *