Jemný až mechový piškotový korpus plný kokosového krému se salkem, zdobený krémem z bílé čokolády. Já pro neteř udělala Raffaelo dort ve tvaru čísla 4 k jejím čtvrtým narozeninám. Ozdobila jsem ho borůvkami, stříbrnými cukrovými perličkami a hrošíky, aby dortík mohla oďobávat přesně tak, jak to má nejradši.
Skoč rovnou na to, co tě zajímá:
- Seznam ingrediencí
- Piškotové těsto na dort
- Bílý čokoládový krém
- Domácí kokosový krém
- Jak udělat dort ve tvaru čísla?
- Sestavení Raffaelo dortu
Seznam ingrediencí:
Na piškotové těsto na dort:
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 50 g oleje
- citronovou kůru (van. extrakt)
Na bílý čokoládový krém:
- 1 smetana ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
Na kokosový krém:
- 1 salko (originál)
- 1 pytlík strouhaného kokosu
Na ozdobu Raffaelo dortu:
- kanadské borůvky
- stříbrné cukrové perličky a bílé vločky
- 2 hrošíky Happy Hippo
- Raffaelo kuličky
Piškotové těsto na Raffaelo dort – recept:
Nejjednodušší příprava piškotového těsta je ve velkém kuchyňském robotu, ale jde to i bez něj. Odměnou ti každopádně bude mechový a lahodný korpus na tvůj Raffaelo dort.
I. Způsob s kuchyňským robotem:
- Vejce si rozklepni, dej do misky robotu a přisyp k nim všechen cukr.
- Společně šlehej něco mezi 20-25 minutami. Zdá se to dlouho, ale odměnou ti bude mechově heboučký a nadýchaný piškot (i bez použití kypřícího prášku).
- Spolu s olejem můžeš na závěr na ovonění přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo citronovou kůru. Ty už ale zašlehej jen na minimální otáčky, pak hned šlehač vypni a misku se směsí vyndej z robotu.
- Mouku si nejdřív prosej a postupně ji zlehka zapracuj do nadýchané vaječné hmoty.
II. Způsob bez robota:
- Odděl si bílky od žloutků a dej do samostatných misek.
- Z bílků vyšlehej pevný sníh,
- Ke žloutkům přidej cukr a šlehej do husté, světlounce žluté nadýchané pěny. To by taky mělo trvat okolo 20 minut, pokud ti to neuvaří šlehač.
- Do vyšlehaných žloutků po částech zlehka zapracuj prosátou mouku.
- Jako další opět po částech zlehka vmíchej i sníh z bílků.
- Úplně nakonec přidej ještě olej, případně vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.
Pečení je stejné pro oba způsoby – piškotové těsto nalij na plech nebo do formy vystlané pečícím papírem. Peč v troubě předehřáté na 180°C okolo 20-30 minut.
TIP: Aby se ti povedl pevný sníh z bílků, chce to pár fíglů. Při oddělování vajec se ti k bílkům nesmí dostat ani kapička žloutku, proto vejce odděluj pomocí skořápek a skleničky bokem. Šlehací nádoba i metla musí být dokonale čistá a hlavně odmaštěná, proto nejdřív vyšlehej bílky, a až potom žloutky. Poslední trik je přidat do bílků při šlehání špetku soli.
TIP II: Pečící papír se nedává na stěny, aby těsto mohlo snadno stoupat po bocích nádoby a přichytilo se k nim. Korpus se tak nebude propadat do sebe.
TIP II: Při pečení dort dobře hlídej, protože každá trouba peče jinak a mohlo by tě to vypéct. Navíc záleží i na tvaru tvojí formy. Například těsto pro roládu (rozetřené na plechu) se peče asi jen 6 minut při vyšší teplotě 200-220°C.
Příprava čokoládového krému:
Čokoládový krém je úžasně jednoduchý, jen je potřeba si ho připravit včas. Ideálně tak den dopředu, protože dlouho chladne.
- Dej do kastrůlku ohřívat smetanu. Cílem je přivést ji k varu, ne vařit.
- Než se šlehačka dostatečně ohřeje, tak si zatím nasekej bílou čokoládu na menší kousky, aby se snadno rozpustila. Dej si ji bokem do uzavíratelné nádoby
- Jakmile se na šlehačce začnou objevovat první známky varu (začne bublat), tak ji okamžitě sundej z plotýnky a přilij k nasekané čokoládě.
- Počkej 2 minutky, a pak šlehačku s čokoládou rozmíchej do hladkého čokoládového krému.
Jak na domácí kokosový krém?
Kokosový krém je z celého dortu Raffaelo nejsnadnější – stačí prostě zamíchat salko spolu s kokosem. Pokud by se ti krém zdál moc sladký, tak můžeš přimíchat 1-2 lžíce tučného tvarohu z vaničky nebo zakysané smetany. Nesmíš toho ale dát moc, aby krém nebyl příliš tekutý a nerozmočil ti korpus.
Video, jak udělat dort ve tvaru čísla čtyři:
Jak sestavit Raffaelo dort?
- Nejdřív si vyřež z dortu číslo, které potřebuješ, nebo do jakéhokoliv jiného tvaru.
- Kousky piškotového korpusu na dort Raffaelo si prořezej na dvě placky a vnitřek naplň domácím kokosovým krémem.
- Dort dej do lednice na pár minut odležet, aby se ti během zdobení nezačal sesouvat a dobře si „sednul“.
- Jednorázový zdobící pytlík s 6 cípou zdobící špičkou si naplň čokoládovým krémem – já jsem po celé ploše dortu Raffaelo udělala malé špičaté kytičky.
- Pytlík vždycky dej těsně k vršku dortu, jemně stlač pytlík, aby začal krém vylézat. V tenhle moment pytlík začni zvedat a přestaň na něj tlačit.
- Dort Raffaelo dozdob pomocí velkých kanadských borůvek, raffaelo kuliček a hrošíků. Nakonec vršek posyp ještě stříbrným cukrovým zdobením.
TIP: Zdobení špičkou si nejdřív vyzkoušej na pečícím papíře – krém pak setři a použij „naostro“. A kdyby se ti zdobení na dortu nepovedlo, tak se neboj ho taky setřít a změnit, nebo nechat povrch hladký.
TIP II: Z odřezků a zbytků krémů jsem udělala plněné poháry, variaci na můj oblíbený dezert s tvarohovo-smetanovým krémem (recept).
Vyzkoušej taky nepečený kokosový dort s čokoládou a pečenými kokosovými chipsy.