Vyzkoušejte nadýchané japonské palačinky

Tahle lahůdka je mírně složitější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Japonské palačinky jsou úžasně jemné a lehké jako obláček. Mají v sobě lehký nádech piškotového těsta, díky čemu jsou naprosto odlišné od kynutých lívanců nebo obyčejných palačinek. Jak jsem k nim přišla a jak si je připravíš?

Kde jsem objevila japonskou palačinku?

Neustále koukám na kuchařská, ochutnávací videa a „japonská palačinka“ se tam poslední dobou objevuje stále častěji. Pokaždé naprosto fascinovaně sleduju, jak mistři připravují gigantické palačinky pomocí speciálních formiček a plotýnky. Už jsem dál nevydržela jen koukat na tu nádheru, jak se každému rozlije úsměv po tváři, když ji ochutná. Jak po krajích stékají pramínky javorového sirupu, když do ní zakrojíš… Je s ní relativně dost práce, ale ani to mě neodradilo. Jak dopadl můj první pokus jsem jsi mohl vidět na mém Instagramu.

Na 6 japonských palačinek si připrav:

Na těsto na palčinky: 

4 bílky

špetka soli

4 lžíce cukru krupice

2 žloutky

3 lžíce mléka

vanilkový extrakt

1/3 hrnku hladké mouky

2 zarovnané lžičky prášku do pečiva

Na smažení:

olej

Na ozdobu:

nutella

jahody

šlehačka

kousek japonské palačinky s jahodou a šlehačkou napíchnuté na vidličce
Jahody, šlehačka a palačinky – v jednoduchosti je krása.

Recept na japonské palačinky:

1. Odděl si bílky od žloutků s přidej k nim špetku soli. V bílcích nesmí být ani kapka žloutku, jinak by špatně tuhly.

2. Šlehej je, dokud nebudou tvořit „měkké špičky“. Když vytáhneš metličku z misky,  z bílkové hmoty se vytvoří špička, která bude pomalu klesat (neudrží si tvar).

3. V téhle fázi bílky šlehej dál a pomalu k nim přisypávej cukr, pěkně lžíci po lžíci. Výsledný sníh bude hladký a lesklý (cukr se rozpustí).

4. Ve velké míse lehce rozmíchej žloutky s mlékem a vanilkovým extraktem. Do toho potom pomalu přisyp mouku smíchanou s práškem do pečiva, dokud se všechno nespojí.

5. Do žloutkové směsi přidej třetinu vyšlehaných bílků a zlehka vmíchej pomocí umělohmotné stěrky. Zprvu to půjde ztuha, ale to je v pořádku.

6. Jakmile se hmoty spojí, přidej další třetinu, opět zamíchej a stejně postupuj i s poslední částí bílků. S každou další částí míchej jemněji a snaž se těsto špachtlí spíš obracet než natvrdo míchat.

těsto na palačinky na pánvi
Pečení japonských palačinek trvá celkem dlouho, ale stojí to za to.

Smažení a příprava japonských palačinek:

  1. Dej na pánev se silnějším dnem 2-3 lžíce oleje a rozpal ji na mírnou teplotu.
  2. Když je připravená, začni na ni po lžících dávat těsto. Musíš ho vrstvit, takže nandáš těsto jako na klasickou palačinku a na ni dáš další vrstvu. To opakuj ještě několikrát. Záleží na tom, kolik máš na pánvi místa, protože s každou další náloží se  suflé palačinka rozprostře i trochu do stran.
  3. První stranu peč asi 6 minut, potom je opatrně otoč, přiklop poklopem a dělej dalších asi 15 minut. Při otáčení bude horní vrstva ještě skoro tekutá, takže se dá lehko splácnout. Hotové suflé palačinky poznáš tak, že když je na povrchu lehce zmáčkneš, těsto se vrátí zpátky.

Zdobit je můžeš Nutellou a sezónním ovocem jako jsou jahody, borůvky nebo maliny.  Nezapomeň ani na šlehačku nebo javorový sirup.

recept na japonské suflé palačinky
Jahody a palačinky, to je prostě letní kombo.

Podívej i na video z pečení japonských palačinek:

Ann Reardon japonské palačinky upekla v troubě a podívala se přitom na zoubek i falešným videím od Tasty:

Pár tipů na závěr na přípravu japonských suflé palačinek:

  • pánev se silnějším dnem déle udrží teplotu, takže se budou japonské palačinky dělat rovnoměrně
  • čím větší pánev, tím líp – já jsem použila dvě a i tak jsem to musela dělat na dvakrát, takže mi to zabralo přes hodinu
  • použij i poklici, která udrží víc tepla a palačinky se lépe propečou – pokud ji nemáš, obal vršek alobalem
  • při prvním pokusu palačinky nebudou dokonalé – jakmile si to osaháš, tak bude druhá várka/pokus výrazně lepší
  • podívejte se také na zkrácený recept

Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *