Palačinkový dort s čokoládovým krémem a tvarohem

jednoduchy dort k valentynu

Proč udělat valentýnský dort z palačinek?

Letos jsem chtěla na valentýna připravit něco speciálního a přitom jednoduchého. Recept na palačinkový dort sám o sobě jednoduchý je, je ale zároveň vyžaduje i dávku trpělivosti kvůli obří kopě palačinek, které je potřeba nasmažit. Doporučuju si na to vyhradit dost času nebo připravit menší dortík. Poslední možností je udělat náplň do palačinek tužší – třeba máslový krém, který je hutnější a udělá větší vrstvu (výsledný dort je vyšší). Moje oblíbené náplně palačinkového dortu jsou: čokoládový krém ze smetany ke šlehání a kvalitní hořké čokolády, krém ze smetany a tvarohu nebo krém z mascarpone.

Skoč rovnou na to, co tě zajímá:

palačinkovy dort
Palačinkový dort s čokoládovým krémem (ganache) je až překvapivě stabilní.

Ingredience na palačinkový dort

Na těsto na palačinky:

  • 1 vejce
  • 3/4 l mléka
  • 300-400 g hladké mouky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje + na smažení
  • špetka soli

Na čokoládový ganache:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na tvarohový krém:

Na ozdobu palačinkového dortu:

Rychlé palačinky – recept:

  1. Rozklepni si vajíčko do větší misky a přilij k němu všechno mléko – pořádně je spolu promíchej, aby se vajíčko s mlékem spojilo.
  2. Do další misky si prosij všechnu mouku a přidej k ní špetku soli. Pokud síto nemáš, tak můžeš použít i neprosátou mouku.
  3. Za stálého míchání do mléka s vejcem postupně přidávej mouku. Nejlíp se mouka zapracovává pomocí elektrického šlehače nebo metličky – netvoří se tolik hrudky.
  4. S poslední částí mouky do směsi přilij lžíci oleje a všechno ještě jednou pořádně promíchej, aby ses zbavil co nejvíc hrudek.
  5. Výsledná konzistence těsta na palačinky musí být řídká (při míchání má klást jen lehký odpor), protože jak se bude z mouky uvolňovat lepek, tak ještě zhoustne.
  6. Právě proto si palačinkové těsto před smažením potřebuje alespoň půl hodiny odpočinout v lednici (ideálně hodinu).

TIP: Proč ne dobré prosívat mouku? Prosévání je dobré kvůli možným žmolkům a nečistotám v mouce, kterých se tak lehko zbavíš. Navíc mouku i provzdušníš, takže budeš mít nadýchanější palačinky.

TIP II: Na palačinkový dort může být těsto o něco hustší, protože palačinky do sebe po naplnění vsáknou vlhkost z tvarohového a čokoládového krému. Zároveň se s nimi bude pracovat líp než s tenounkými palačinkami, které se při plnění můžou trhat.

palačinkový dort s tvarohem
Valentýnský palačinkový dort je krásný sám o sobe díky střídajícím se vrstvám tvarohového a čokoládového krému.

Čokoládová ganache – recept:

  1. Smetanu ke šlehání dej ohřívat na plotýnku na střední plamen/intenzitu (nesmí přijít k varu).
  2. Než se ohřeje, tak si nasekej hořkou čokoládu na malé kousky a dej do mističky.
  3. Jakmile je smetana zahřátá (kouří se z ní, ale nevaří se), tak jí přilij do mističky k nasekané čokoládě a přikryj pokličkou nebo talířem. Nech pár minut odstát (tak 3-5 min).
  4. Po pár minutách sundej pokličku a vidličkou čokoládu se smetanou rozmíchej do hladkého, lesklého čokoládového krému.
  5. Palačinkový dort plň úplně vychladlým krémem (ideálně ho nech odležet v lednici do druhého dne).
  6. Čokoládový krém vyndej z lednice alespoň půl hodiny před plněním dortu z palačinek, aby se stihnul trochu rozehřát.

TIP: Odleželý, ale už lehce změknutý čokoládový krém můžeš ještě prošlehat vidličkou nebo elektrickým šlehačem do hladka. Pokud by byl v tenhle moment příliš hustý, tak po lžící přilévej šlehačku – dej do krému lžíci smetany, vyšlehej, a pokud je stále moc tuhý, tak přidej další lžící, atd., dokud nebude mít krémovou konzistenci.

TIP II: POZOR, na palačinkový dort je lepší tužší čokoládový krém, aby se nezačal naklánět jako šikmá věž v Pise, ale stál rovně jako Eifelovka.

dárek na valentýna - dort
Krásný dárek k Valenýtnu – dort ve tvaru srdce.

Nejjednodušší tvarohový krém:

  1. U tvarohového krému jsem tentokrát trochu švindlovala a koupila rovnou smíchaný tvaroh se smetanou z Lidlu. Chtěla jsem ho vyzkoušet, pozor, spoiler, je moc dobrý, prostě takový smetánek. K němu stačí v misce přimíchat cukr podle chuti a smetanovo-tvarohový krém je na světě.

TIP: Pokud nemáš poblíž Lidl nebo chceš být poctivější než já, tak si smíchej polotučný tvaroh s kapkou smetany, nebo místo tvarohu se smetanou použij tučný tvaroh. Vyjde to skoro na stejno.

TIP II: Lidl prodává i vanilkový tvaroh se smetanou, který by se s čokoládovým krémem taky krásně doplňoval.

Jak připravit čokoládový boxík?

Inspirací pro tajemnou čokoládovou krabičku bylo video z YouTube kanálu mojí oblíbené Ann Readon – How to cook that (postup najdeš u ní na webu). Krabičku jsem udělala o něco menší, aby se vešla na můj srdíčkový palačinkový dort.

Palačinkový dort ve tvaru srdce:

  1. Z papíru si vystřihni srdíčko tak velké, aby se ti na 1 velkou palačinku vešly tři. Obkresli si ho na papír a vystřihni ještě 2x, ať máš celkem tři.
  2. Všechny nasmažené palačinky si dej na sebe co nejpřesněji. Pokud jsou nějaké příliš malé, tak je dej bokem. Těsto vyjde na víc palačinek než je palačinkový dort na fotkách, protože budeš mít i hodně odřezků.
  3. Na vršek poslední si naaranžuj tři vystřihnutá srdíčka a podle nich rozřízni palačinkový stoh na tři díly.
  4. Z každého dílu potom podle šablony vyřezej stoh srdíček.

TIP: Odřezky z palačinek smíchej se zbytky krému (až palačinkový dort sestavíš) nebo promaž nutellou a máš výbornou sladkou kupku.

dort z palačinek
Z odřezků z palačinkového dortu jsem udělala ještě tuhle kupku s nutellou.

Sestavení a zdobení dortu z palačinek:

  1. Připravená vykrájená palačinková srdíčka plň na střídačku tvarohovým a čokoládovým krémem. Palačinkové srdíčko – čokoládový krém – srdíčko – tvarohový krém –  a tak dále, dokud nebudeš mít palačinkový dort, který bude vysoký podle tvého přání. Ten můj byl vysoký asi 10 cm.
  2. Vršek palačinkového dortu nech bez náplně – místo toho tam přijde čokoládová krabička.
  3. Čokoládovou krabičku naplň mini marshmellow a zdobením ve tvaru srdíček a přiklop čokoládovým víčkem.
  4. Pro odhalení tajemství v krabičce rozehřej 50 g bílé čokolády se lžící kokosového oleje a touto směsí pak přelij vršek čokoládového boxíku (miř hlavně do středu jako na videu výše).
Palačinkový dort: náplň má z tvarohu a čokolády.
Co se skrývá uvnitř čokoládové krabičky valentýnského dortu?
palacinkovy dort
Palačinkový dort s mini marshmallow a rozteklou čokoládou vypadá naprosto famózně.

Pár tipů na obměnu palačinkového dortu:

  • Palačinkový dort je skvělý také s čokoládovým krémem z mascarpone.
  • Jako obměnu přimíchej do tvarohu trochu rozmixovaných jahod, které tvarohový krém obarví na růžovo. Experimentuj i s dalším ovocem –  co takhle tvarohový krém s pyré z exotického manga, hm?
  • Původní recept na rychlé palačinky mám z Labužníka, akorát dávám jen jedno vejce.

Pro další inspiraci na sladké i slané vaření sleduj rubriku pečení, kam pravidelně přidávám svoje oblíbené recepty a pokusy. Dobrou chuť! 🙂

2 comments on “Palačinkový dort s čokoládovým krémem a tvarohem

  1. Chci se zeptat můžou se palačinky dávat třeba druhý den studené. Předem děkuji za odpověd.

    1. Zdravím 🙂

      Myslíte to tak, jestli se dort může dělat z den starých palačinek? Určitě to jde, ale bude Vám s nimi pracovat o něco hůř než s těmi čerstvými.

      Důležité je, aby nebyly úplně okoralé, protože to by nevypadalo pěkně 🙂

      Krásný den,
      Lucka

Napsat komentář: Simona Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *